Baš je dobro biti rasplesan u proljeće (posebno ako ste stariji od 70)

Baš je dobro biti rasplesan u proljeće (posebno ako ste stariji od 70)

Deveti Svjetski dan plesa u Centru za kulturu Trešnjevka

U natjecateljskom dijelu plesali su mlađi i stariji seniori. Super seniori (+70) su plesali engleski valcer, a Hobi seniori (starosti do 70 godina) su plesali engleski valcer, foxtrot i jive

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja još od 1982. godine. Internacionalni plesni odbor koji u okviru ITI-a (UNESCO-vog ogranka za umjetnost) čini grupa stručnjaka s područja plesne umjetnost koja svake godine naglašava važnost proslave i promidžbe ovog univerzalnog izričaja. Poznato je da je ples taj koji može premostiti različite političke, kulturne i etničke barijere.

Svjetski dan plesa neizostavan je događaj u kalendarima Domova za starije osobe Grada Zagreba. Rasplesane grupe umirovljenika na taj se dan natječu u plesnim vještinama i već devetu godinu zaredom ponosno prikazuju svoje plesno znanje.

Ovogodišnje natjecanje u plesu održalo se u Centru za kulturu Trešnjevka, a sudionici-natjecatelji stariji od 60 godina razdragano su plesali pred prepunom dvoranom. Nerijetko se iz publike mogao čuti povik »bravo!«, uz gromoglasan pljesak i znakove odobravanja. Organizatori Plesne smotre Domova za starije osobe i projekta Gerontološki centri Grada Zagreba (Seniorsko plesno natjecanje) su Sportski plesni klub Harmony i Zaklada Zajednički put, a pokrovitelj manifestacije je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Centru za kulturu Trešnjevka danas su nastupale sljedeće grupe: Rasplesani Trnjani, Maksimirske laste, Dunjevčanke iz sv. Josipa, C’est La Vie, Žene iz sjene, KUD Vedar osmijeh, plesna skupina Parkovci, Zaplešimo zajedno, Aerobic’s Girls UIR, Rasplesani Ibler, Rekreativke s Pešćenice, Plesna skupina Doma sv. Josip, plesna skupina Dubravica, Jasna i Željko, Mladež treće ddobi, Trešnja, Nikad nije kasno i plesna skupina Dubrava.

Maksimirske laste prije nastupa
Maksimirske laste prije nastupa

Izmjenjivale su se dinamične točke, a dvjestotinjak izvođača prezentiralo je šarolike plesove: društvene plesove, suvremene plesove, show dance, disco fox, folklor, hrvatsko kolo pa sve do countryja.

»Naši plesači žive za ovaj dan žive. Marljivo vježbaju dva do tri puta na tjedan šest mjeseci pa i više. Čine sve što mogu da bi zasjali na ovaj dan – Svjetski dan plesa«, kazao je za ZG-magazin Ismet Čamdžić, voditelj kluba Harmony i organizator manifestacije.

U natjecateljskom dijelu plesali su mlađi i stariji seniori. Super seniori (+70) su plesali engleski valcer, a Hobi seniori (starosti do 70 godina) su plesali engleski valcer, foxtrot i jive.

U oštroj konkurenciji istaknulo se po šest parova iz obje kategorije: pobjedu među super seniorima su odnijeli Elvira Roviš i Petar Roviš iz Doma sv. Josip, dok su među parovima u skupini hobi seniora pobijedili Trnjani – Božena Bombek i Vlado Tašner.

Budući da se Svjetski dan plesa preklapa s Europskim danom solidarnosti među generacijama, na Plesnoj smotri Domova za starije osobe nastupili su i gosti, plesači iz Udruge invalida rada, i Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Ispred Grada Zagreba na manifestaciji je sve okupljene pozdravila Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, konstatiravši kako su za nju svi pobjednici te kako je ples stil života a ne samo jedan od vidova zabave i rekreacije.

Iza pozornice smo od organizatora manifestacije doznali da je svake godine sve više izvođača i zainteresiranih za ples. Tako ih je ove godine čak 20 posto više nego lani.

U svakom slučaju, kad već mirovine ne rastu u sveopćoj krizi, dobar provod, zadovoljstvo i dobra kondicija što ih donosi ples više su nego dobrodošli među našim umirovljenicima. Želimo im još puno rasplesanih dana i dostojanstveno starenje u lijepom našem Zagrebu u kojem su proveli svoj radni vijek. Svakako su zaslužili malo zabave i odmora.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni