Bartolovo u Zelini

Od lijepih vinogradarskih običaja ne valja zaboraviti sv. Bartola 24. kolovoza, dan kada se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.

Na brijegu Belavina (Kalinje) u Sv. Ivanu Zelini, tako će se u petak, 24. kolovoza s početkom obilježiti se blagdan svetog Bartola – Bartolovo. Tom prigodom obnavljaju se stari običaji postavljanja klopoteca i strašila, koji će u posljednjoj fazi zrenja grožđa iz vinograda tjerati čvorke i druge ptice željne sočnih bobica i tako ih očuvati do berbe.

Manifestacija se održava u organizaciji udruge vinara i vinogradara »Brina« i Turističke zajednice grada Sv. Ivan Zelina. Po starom običaju udruga među svojim članovima bira vincilira i pudara, na mandat od godine dana tj. do slijedećeg Bartolova (više o pojmovima pudar, poljar i vincilir na: http://www.matica.hr/vijenac/589/pudar-poljar-i-vincilir-26006/). Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice.

Klopotec i strašilo se postavljaju uz Bartolovski blagoslov vinograda koji obavlja župnik. Pudar po običaju pusti klopotec u rad i »ruži z drvenu čegrtaljku«.

Cijeli brijeg postaje dio ovog tradicionalnog događanja te će domaćini u svojim kletima ugostiti posjetitelje.

Udruga »Brina« svake godine pripremi nekoliko vrsta jela, a ove godine su to grah, fileki i odojak koji se dijele besplatno kao i vino.

Manifestaciju će uveličati članovi Hrvatskog pjevačkog društva Zelina i »Brina band«.

Program:

17.00 h

— dobrodošlica gostima uz prigodnu zdravicu domaćina i uvaženih gostiju

17.15 h

— izbor i imenovanje vincilira i pudara

17.30 h

— postavljanje klopoca i strašila

— Bartolovski blagoslov vinograda, župnik Vlado Bogdan

— pudar »pušta« klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni