Bartolovo u Zelini

Bartolovo u Zelini

Na brijegu Belavina u Kalinju u subotu, 24. 8. 2019. obilježava se blagdan svetog Bartola u organizaciji Udruga vinara i vinogradara »Brina« i TZG Sv. Ivan Zelina.

Tom prigodom obnavljaju se stari običaji postavljanja klopoteca i strašila, koji će u posljednjoj fazi zrenja grožđa iz vinograda tjerati čvorke i druge ptice željne sočnih bobica i tako očuvati do berbe.

Po starom običaju Udruga među svojim članovima bira vincilira i pudara, na mandat od godine dana tj. do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazao najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta »bil pri kleti« i tako čuvao gorice.

Postavljanje klopoteca i strašila uz Bartolovski blagoslov vinograda koji obavlja župnik. Pudar po običaju pusti klopotec u rad i »ruži z drvenu čegrtaljku«.

Cijeli brijeg postaje dio ovog tradicionalnog događanja, domaćini u svojim kletima ugostit će posjetitelje uz vino, kobasice, gulaš, a cjelodnevno druženje i zabavu omogućuju tamburaši HPD Zelina i »Brina-benda«.

Uz Bartolovo u Zelini su na programu i 3. Zelinska šatorijada te snimanje 653. milenijske fotografije 24. 8. u 10 sati. Najbučniju milenijsku fotografiju snimit će poznati fotograf i snimatelj Šime Strikoman. Milenijska fotografija snima se na dan Sv. Bartola i njome se želi obilježiti zelinski vinski kraj te povezati vinske običaje koji tjeraju čvorke i nagovještavaju približavanje berbe. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni