Baranjski kulen dobio zaštitu na EU tržištu, očekuje se i zaštita istarskog pršuta

Baranjski kulen dobio zaštitu na EU tržištu, očekuje se i zaštita istarskog pršuta

Napokon je završena dugotrajna procedura dobivanja europske oznake izvornosti istarskog pršuta jer Europskoj komisiji nije stigao niti jedan prigovor, te sada preostaje samo objava rješenja o upisu u Europski registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Uz krčki pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, neretvansku mandarinu i ogulinski kiseli kupus Hrvatska od srijede ima još jedan zaštićen proizvod na EU tržištu – baranjski kulen. A dobra je vijest i da se u sljedećih mjesec ili dva očekuje i objava rješenja o izvornosti istarskog pršuta koji je nakon spora sa Slovencima napokon riješen zajedničkom specifikacijom.

Proces zaštite naziva Baranjski kulen započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja baranjskog kulena obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž,Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac

Njegov je okus blago ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar.

Isto tako, napokon je završena dugotrajna procedura dobivanja europske oznake izvornosti istarskog pršuta jer Europskoj komisiji nije stigao niti jedan prigovor, te sada preostaje samo objava rješenja o upisu u Europski registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Iako je postupak zaštite počeo 1997. godine, tada još nepoznata procedura zaštite čini svoje, a 2013. godine Slovenci su uložili prigovor na registraciju. Nakon pregovora sa susjedima pršut je zatim je ponovno zaštićen oznakama izvornosti ali s novom, zajedničkom specifikacijom u Hrvatskoj i Sloveniji, a u rujnu 2014. godine u Bruxelles je poslan zajednički zahtjev za prekograničnu zaštitu oznakom izvornosti proizvoda s dvojezičnim nazivom.

Objava rješenja o upisu u Europski registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla očekuje se za mjesec ili dva, kada će istarski pršut napokon dobiti zasluženu zaštitu izvornosti. (zg-m)