Bandićeva stranka predlaže prodaju gradskih nekretnina koje su “mrtvi kapital”

Bandićeva stranka predlaže prodaju gradskih nekretnina koje su “mrtvi kapital”

Financijski direktor stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti Slavko Kojić u nedjelju je na konferenciji za novinare predstavio amandmane na prijedlog Proračuna Grada Zagreba za 2022. godinu.

Podnesenim amandmanima Klub gradskih zastupnika stranke predlaže određena sredstva za medije, poljoprivredu, obrt, sport, građanski odgoj, tehničku kulturu te elaborat ocjene stanja građevinskih konstrukcija odgojno obrazovnih ustanova. Za mjeru roditelj odgojitelj predlaže se povećanje za 265 milijuna kuna.

„Amandmanima se poručuje građanima da prije nego što se dižu cijene komunalnih usluga treba angažirati imovinu Grada Zagreba do dopuštene logične razine prodajom nekretnine i udjela u trgovačkim društvima”, rekao je Kojić.

Naglasio je kako se želi da se prihodi povećaju prodajom nekretnina kojih je u izobilju i stoje kao “mrtvi kapital“. Spomenuo je Zagrepčanku, Gredelj, Paromlin u koje uloženi novac nije izgubljen, ali – kako je rekao – te nekretnine treba monetizirati.

Što se tiče prodaje udjela u tvrtki APIS IT d.o.o. sporan im je planirani iznos od 359 milijuna kuna. Riječ je o trgovačkom društvu koje su osnovali Grad Zagreb i država.

„Grad Zagreb je unio temeljni kapital od 280 milijuna kuna, a država samo 10 tisuća kuna. Društvo je poslovalo, povećalo vrijednost i udio APIS-a se ne smije prodati za iznos niži od 450 milijuna kuna”, rekao je Kojić.

“Mjera roditelj odgojitelj bila je šansa za Zagreb i Hrvatsku”

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika BM 365 – Stranka rada i solidarnosti Nenad Predovan osvrnuo se na mjeru roditelj odgojitelj rekavši kako je ta mjera bila šansa za Zagreb i Hrvatsku.

„Svaka odluka može biti modificirana, može se popravljati. Međutim, preko koljena donijeti jednu odluku koja u izuzetno nepovoljan položaj stavlja korisnike, oko 5800 roditelja odgojitelja, nije dobro”, rekao je Predovan. Naglasio je kako je za promjenu takve mjere potrebna rasprava stručne javnosti, jer je mjera na taj način i nastala.

„Očekujemo da će nakon javnog savjetovanja gradonačelnik Tomašević povući tu odluku, odnosno da će točku o mjeri roditelj odgojitelj maknuti s dnevnog reda Gradske skupštine. Nudimo rješenja kako da bez velikog tereta za korisnike proračuna ta mjera opstane”, dodao je Predovan.

Ustvrdio je da kompenzacija za ono što ljudi gube mora biti jasno i točno navedena. Tvrdi da je sadašnji prijedlog jedna improvizacija i politički diktat.

Tekst i foto: Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni