Bandićeva koalicija predstavila izborni program: Nema rasta dok su na vlasti HDZ ili SDP

Bandićeva koalicija predstavila izborni program: Nema rasta dok su na vlasti HDZ ili SDP

„Milanović je u Domu sportova uzeo barjak i tada se Karamarko izgubio jer mu je premijer ukrao igračku“, kazao je zagrebački gradonačelnik u svom stilu, napomenuvši kako 25 godina zemljom vladaju politički uhljebi

Koalicija rada i solidarnosti, koju čine 14 stranaka predvođena strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavila je danas u Europskom domu izborni program i nositelje lista u svim izbornim jedinicama.

Kako su naveli, politika im je usmjerena na pokretanje investicija, jačanje demokracije, osiguranje društvenog jedinstva, osnaživanje položaja siromašnih te očuvanje i obnovu srednje klase kao nositelja društvene stabilnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posebno je pozvao Zagrepčane da ga ne kazne, jer kako smatra, oni žele da ostane na čelnoj poziciji glavnog grada.

„Molim posebno moje Zagrepčane da me puste da odredim posao za Hrvatsku, možda nisam idealan i savršen, no 16 sati na dan koalicija bandictijekom 16 godina može raditi samo Milan Bandić. Hrvatska je opustošena nakon tajkunske privatizacije te treba vratiti dostojanstvo svakom građaninu, posebno umirovljenicima koji su svoje mirovine već zaradili i braniteljima koji su svetinja ove zemlje. No solidarizirati se moramo sa svima koji nemaju, te ćemo Hrvatsku učiniti prijateljskom zemljom sa svakom državom u regiji i u svijetu“, kazao je Bandić dodavši kako se bez njihove koalicije nitko neće formirati vlast, te kako će ustrajati na svojih pet ciljeva i tijekom mogućih postizbornih pregovora.

Tijekom predstavljanja programa posebno je istaknuto kako ni SDP ni HDZ ne mogu zemlju izvući iz problema, a kako je naveo Bandić, mnogi pokušavaju osvojiti koji glas lažnim predstavljanjem i isticanjem lažnog domoljublja. „Milanović je u Domu sportova uzeo barjak i tada se Karamarko izgubio jer mu je premijer ukrao igračku“, nastavio je zagrebački gradonačelnik u svom stilu, napomenuvši kako 25 godina zemljom vladaju politički uhljebi.

Hrvatska kao Zagreb

Bandić obećava stvaranje nove Hrvatske, baš kako je i stvoren novi Zagreb za vrijeme njegovih mandata: „Ja želim Hrvatsku u kojoj svi učenici imaju besplatne udžbenike i u roku dvije godine besplatno školovanje, želim stopu nezaposlenosti manju od 7 posto kao u Zagrebu. Želim umirovljenicima, koji imaju sramotno niske mirovine, osigurati besplatan prijevoz, baš kao i u našem glavnom gradu. Volio bih da imamo kreditni rejting kao u Zagrebu, te pozitivan demografski rast koji potičemo svojim djelovanjem“, naglasio je Bandić.

Članovi koalicije naglasili su kako je nezaposlenost rak rana našeg društva i uzrok svih problema. Smatraju da država, odnosno društvo, mora osigurati uvjete da se mladi školuju ili rade, da se iskorijeni dugotrajna nezaposlenost kroz prekvalifikaciju ili javne radove te da umirovljenici i socijalno isključeni imaju kvalitetan život integriranjem u zajednicu.

Prvi čovjek koalicije naglasio je i kako će nakon godinu dana staviti mandat na raspolaganje ako ne ispune ono što je u tih godinu dana bilo i planirano, a zanimljivo je da, između ostalog,  najavljuje otkup Hrvatskog Telekoma od Nijemaca.

Koalicija obećava i novi Zakon o hrvatskim braniteljima, a zatim i povećanje broja radnih mjesta za 50, odnosno 150 tisuća do kraja 2019. godine. Minimalnu plaću žele povećati na 3300 kuna, a najavljuju ukidanje i devizne klauzule, odnosno konverziju svih kredita u kune.

„U ovoj državi nema reda, ja red samo vidim pred pučkim kuhinjama i autobusnim stanicama kada mladi odlaze iz Hrvatske, a od 1. siječnja 2012. godine pa do danas je otišlo 60 tisuća mladih, što je grad veličine Pule. Neće biti reda, rasta i pomaka dok se na vlasti izmjenjuju HDZ i SDP, a to govori i trenutna situacija oko migranata. Ulaze nam u zemlju i lunjaju kao da smo slučajna država“, kazao je Damir Kajin, predsjednik stranke Istarski demokrati, dodavši kako će ove zime u Hrvatskoj boraviti 50 do 70 tisuća migranata, jer će ih, kako smatra, Njemačka vratiti u našu zemlju.

„Migranti će ulaziti preko Bosne na Jadran, što će onda biti s našom ekonomijom? Sadašnja je Vlada porušila sve mostove prema susjedima i nema rješenje za ovaj izazov“, komentirao je Kajin.

Naveo je i kako je kreditni rejting dva puta rušen u vrijeme ove Vlade, kako imamo 20 ministarstava dok ih jedna Njemačka ima 14, a osvrnuo se i na problem privlačenja stranih investicija.

„U mandatu ove Vlade donijelo se 820 zakona, tko to može pratiti i što takvom praksom poručujemo investitorima? Tko će ulagati u takvu državu“, pita je Kajin, zaključivši kako će njihova koalicija govoriti ono što nitko neće.

Poticanje potrošnje kao temelj programa

Iz koalicije naglašavaju kako je put prema ekonomskoj stabilnosti Hrvatske rast gospodarstva, a ne rezovi javne potrošnje koji neprestano smanjuju prihode i dovode do porasta dugova.

„Možemo pričati o povećanju plaća i raznih davanja, no to nije moguće bez povećanja domaće proizvodnje i intenzivnom supstitucijom uvoza. Trebamo potaknuti potrošnju, jedna od mjera kojom ćemo to učiniti je uvođenja vaučera od 1000 kuna za umirovljenike kako bi proveli odmor u hotelima izvan sezone, a tako će se i produžiti rad turističkih djelatnika. Učenike ćemo potaknuti da posjećuju muzeje i kazališta čime se s vremenom osigurati rast“, kazao je Ljubo Jurčić, predsjednik stranke Novi val.

U svojem programu navode i smanjenje PDV-a na 22 % u prvoj godini mandata, uz uključenje klauzule „gospodarskog rasta“, na 20 %, te uvođenje pravila „šutnja je suglasnost“, što znači da ako državna uprava ne odgovori u definiranom roku, primjerice u periodu od 30 dana, to neće zaustaviti poduzetnika u provođenju svojih projekata i planova.

„Kreditni rejting neće padati, neće biti zaduživanja i izvući ćemo se iz dužničkog ropstva. Hrvatsku trenutno karakterizira društvena i politička kriza koju možemo svojim snagama nadvladati, ne trebamo tražiti pomoć izvana. Zahvaljujući političkim strankama vratili smo se u feudalno društvo jer je dobro onima koji su u strankama i u blizini šefova, no ostalima nije“, zaključio je Jurčić, dodavši kako njihova Vlada neće biti za jednog feudalca nego za cijelu Hrvatsku.

 

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni