Bandić zatražio javnu ispriku zbog “širenja laži” glede kina Europa

Bandić zatražio javnu ispriku zbog “širenja laži” glede kina Europa

Nakon subotnjeg prosvjeda građana ispred kina Europa te obraćanja trenutnog zakupnika prostora – Umjetničke organizacija Zagreb Film Festival i Gradskog ureda uza kulturu, u nedjelju poslijepodne se oko cijele situacije priopćenjem izjasnio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

On je od dosadašnjih najmoprimaca zatražio javnu ispriku i demanti zbog »iznošenja utuživih laži« da će »kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub« jer da će u suprotnom protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

Bandić je najavio kino Europa nakon uređenja postati art kino, a navode o njegovoj navodnoj prenamjeni u narodnjački klub odbacio je u cijelosti. Navodi kako je riječ o pokušaju manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. »spinovima« s kojima su u javnost izašli dosadašnjih najmoprimci kina »Europa«. Najavio je da će zbog otkazivanja korištenja prostora »Festivalu tolerancije – JFF » Grad će najmoprimaca zatražiti nadoknadu štete.

Priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Milan Bandić prenosimo dalje u cijelosti:

U vezi sa pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. „spinovima“ od strane dosadašnjih najmoprimaca kina „Europa“ da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu „narodnjački klub“, te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja „Festivala tolerancije – JFF “ upućujemo slijedeće priopćenje:

1.              Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.

2.              Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam, te su, u skladu sa istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 1. 6. 2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

3.              Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina „Europa“ Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će „kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub“ odbacujemo u cijelosti . Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

4.              Ta lažna vijest o „narodnjačkom klubu“ trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji „fake news“.

5.              Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – „Festivalu tolerancije – JFF “ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina „Europa“ od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti ćemo nadoknadu štete . Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala.

6.              Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku , nakon čega će kino „Europa“ nastaviti sa radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti.  (ZG-magazin)