Bandić: Žao mi je što podupirem Vladu koja nema hrabrosti za suštinske reforme

Bandić: Žao mi je što podupirem Vladu koja nema hrabrosti za suštinske reforme

Stranka rada i solidarnosti predlaže da se Vlada fokusira na mjere koje prije svega povećavaju domaću proizvodnju, a rezultat toga će biti veća zaposlenost, veće plaće i izvoz

Članovi stranke Bandić Milan 365- Stranka rada i solidarnosti u srijedu su na konferenciji za novinare izrazili neslaganje s poreznom reformom koju predlaže Vlada. U stranci smatraju da će predložene porezne promjene imati vrlo male pozitivne efekte u pojedinim dijelovima gospodarskog života, a izazvat će i dodatne troškove.

Kako je rečeno, promjene koje predlaže Vlada dovest će tek do minimalne redistribucije nacionalnog dohotka, a ne do njegovog povećanja. Aktivna ekonomska politika treba biti usmjerena na povećanje dohotka, a ne jedino na redistribuciju postojećeg. Stranka rada i solidarnosti predlaže da se Vlada fokusira na mjere koje prije svega povećavaju domaću proizvodnju, a rezultat toga će biti veća zaposlenost, veće plaće i izvoz. To se može ostvariti jedino stvaranjem uvjeta i poticaja za efikasniju proizvodnju postojećih proizvoda, održivo iskorištavanje dosad neiskorištenih proizvodnih resursa, proizvodnju novih, tehnologičnijih proizvoda s većom dodanom vrijednošću te izgradnjom novih proizvodnih industrija na tehnologijama budućnosti.

Proces provođenja ovakve politike koja treba Hrvatskoj polazi od industrijske politike koja daje odgovor na pitanje što i kako proizvoditi, na drugom mjestu je financijska politika koja daje odgovor na pitanje kako financirati takav industrijski razvoj, a na trećem mjestu je monetarna politika koja mora osigurati dovoljnu količinu novca s kamatom i tečajem kojima će se dodatno osigurati konkurentnost nacionalnog gospodarstva.

Na mjere u predloženoj poreznoj reformi osvrnuo se predsjednik Odbora za gospodarstvo stranke Ljubo Jurčić. „Po meni, mjere samo uzimaju vrijeme i skreću pažnju s osnovnih problema, politika koje treba napraviti. Ove mjere neće biti korisne, neće biti ni štetne, one su samo štetne što uzimaju vrijeme za politike koje treba napraviti, a tih politika na žalost nema na vidiku. Hrvatskoj trebaju suštinske reforme, a ne priče o reformama koje to nisu“, istaknuo je Jurčić.

Značajno smanjenje zagrebačkog proračuna

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je rekla kako novi prijedlog Vlade oko izmjene Zakona o porezu na dohodak predstavlja čak sedmu izmjenu u razdoblju od 2006 godine do danas. Dodala je kako osobe s nižim primanjima neće osjetiti poreznu reformu. Naglasila je kako se čak šest puta mijenjao zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave od 2006 godine do danas. Rezultat takvih izmjena vidi se na primjeru Grada Zagreba.

„Kroz te promjene Zakona svaki puta se proračun umanjuje. Proračun Grada Zagreba 2007 godine je iznosio 6,850 milijardi kuna, a deset godina kasnije (2017. godine) iznosio je 6,689 milijardi kuna, što je čak 160 milijuna kuna manje“, rekla je Jozić. Dodala je kako je porez na dobit sve do 2008. godine bio prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave. U Gradu Zagrebu, porez na dobit 2006 godine iznosio je 1,4 milijarde kuna, a danas se procijenjuje na oko 1,8 milijardi kuna godišnje.

„Sve reforme u zadnjih deset godina umanjile su proračun Grada Zagreba za otprilike 2,7 milijardi kuna kumulativno. Predložene porezne promjene dodatno umanjuju prihode lokalnih jedinica, na primjeru Grada Zagreba to je oko 177 milijuna kuna godišnje“, dodala je Jozić. Ponovna izmjena poreznih stopa u obračunu poreza na dohodak na primjeru Zagreba smanjit će prihode Grada za 77 milijuna kuna, a prihode države za 14 milijuna kuna. Smanjenje poreza na promet nekretnina sa 4 posto na 3 posto smanjit će prihode Grada za dodatnih 70 milijuna kuna. Prihodi države će ostati isti.

„Kad se priča o PDV-u čije je smanjivanje odgođeno do daljnjega, to bi osjetio samo državni, ne i lokalni proračun“, rekla je Jozić.

Što je s najugroženijima?

Gradonačelnik Zagreba i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić je rekao kako je žalostan što podupire Vladu i u koaliciji je s Vladom koja nema hrabrosti za suštinske reforme. Naglasio je kako ga sve ovo malo podsjeća na domobranski mentalitet.

“Ovo je sve kratkoročnog vijeka, trebaju suštinske reforme, a za to moramo imati stabilnu Vladu i hrabre ljude koji će donijeti reforme. Oni ljudi koji budu imali hrabrosti, smionosti, odvažnosti da angažiraju ljude koji mogu i žele napraviti reforme bit će zapisani zlatnim slovima u povijesti Hrvatske„, rekao je Bandić. Naglasio je kako bez suštinskih promjena ne možemo na „zelenu granu“.

„Što ako se desi da nemamo iduće godine 2 posto povećanja nacionalnog dohotka, a može se desiti. Hoćemo li podijeliti mrvice ili ćemo ići u deficit? Sretna je okolnost da to možemo sada podijeliti, a što će biti iduće godine?“, zapitao je Bandić. Dodao je da ga kao istinskog socijaldemokrata zanima gdje je nestala solidarnost s ljudima koji su najugroženiji.

„Moramo voditi računa o onima koji u utakmici rada i kapitala imaju najmanje. To je zadatak socijalno odgovorne države. Ovakav koncept reforme Stranka rada i solidarnosti neće podržati u Saboru“, istaknuo je Bandić. Stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti zalaže se i za uvođenje poreza na nekretnine kako bi oni koji imaju više više i platili.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni