“Bandić” zabio penal loptom od smeća

“Bandić” zabio penal loptom od smeća

»Ostalo je malo vremena za ispunjenje ciljeva i izbjegavanje drastičnih poskupljenja zbog plaćanja penala te se moraju hitno provesti temeljite promjene sustava«, kaže Košak

Aktivisti udruge Zelena akcija danas su prosvjedovali pred zagradom Gradske uprave zbog, kako kažu, »dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića«. Upozoravaju da su Zagrepčani na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja , ponovne uporabe i recikliranja otpada.

No to je scenarij koji se odnosi na cijelu Hrvatsku, a čemu već podulje i u više navrata upozoravamo na našem portalu, Viktorov poučak (npr. u članku Kompostiranje u Mamutici iz 2016. godine).

Prosvjednici su izveli performans kojim su simbolično prikazali Milana Bandića u liku nogometaša (s brojem 19 koji označava »19 godina neuspješnog vođenja Grada«) koji zabija penale loptom od smeća u grb Grada Zagreba. Uz to su istaknuli transparent s natpisom: »Penali su zabavni na tekmama, ne na našim računima«.

Marko Košak iz Zelene akcije ukazuje da Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj 50 % do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno. »Jasno je da se odluke u Zagrebu ne donose strateški promišljeno, već sporadično, bez potrebnog učinka i u funkciji stvaranja privida da se nešto poboljšava, a pomaci su gotovo nevidljivi. Takva nebriga uskoro dolazi na naplatu, nažalost kroz povećane mjesečne račune«, kaže Košak.

Marko Košak s izvođačem penala maskiranim u gradonačelnika Bandića

U Zelenoj akciji smatraju da je informacija o povećanju Holdingovih mjesečnih računa za 2 do 3 puta koja je početkom godine »procurila« u javnost (zbog navodnog poboljšanja usluge), zapravo u očito u funkciji zavaravanja javnosti. Podsjetimo, zbog toga je nekoliko stotina građana dopisima od gradonačelnika zahtijevalo poboljšanje usluge i odustajanje od poskupljenja.

»Od najavljenog, ničim opravdanog poskupljenja se nije odustalo, već ga se nastavilo pripremati za jesen. Osim toga, izgledno je i poskupljenje zbog plaćanja penala Europskoj uniji, što oslikava razinu brige gradonačelnika za javni interes«, zaključio je Košak.

Problemi u gospodarenju otpadom u posljednje se vrijeme najbolje ogledaju u prikupljanju biootpada i plastike. Nakon silnih obećanja da će sustav odvojenog prikupljanja zaživjeti do prošlog ljeta, tek malobrojni građani dobili su spremnike za biootpad i vreće za plastiku, napominju u Zelenoj akciji. Plastika koju građani marljivo odvajaju, tjednima je stajala pred kućama, a dodatni je problem što Grad na njoj mjesečno ostvaruje gubitke, umjesto da zarađuje. Tu je i biootpad koji se ne obrađuje u gradskim kompostanama, već se skupo plaća privatnim oporabiteljima.

Aktivisti smatraju da je potrebno hitno izgraditi lokalnu infrastrukturu poput sortirnica, centara za ponovnu uporabu i zatvorenih kompostana te odustati od skupog megacentra za smeće u Resniku koji bi bio još jedan veliki promašaj te uteg za okoliš i društvo (poput centara Marišćina i Kaštijun).

»Ostalo je malo vremena za ispunjenje ciljeva i izbjegavanje drastičnih poskupljenja zbog plaćanja penala te se moraju hitno provesti temeljite promjene sustava. U suprotnom će se dogoditi ono na što godinama upozoravamo – ogromne okolišne, društvene i financijske štete, koje su već započele«, kaže Košak. (zg-magazin)