“Bandić više nema većinu u Gradskoj skupštini”

“Bandić više nema većinu u Gradskoj skupštini”

Iako se već i na konferenciji za novinare i kasnije u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog svog susreta s Markovićem Palmom, Neovisni za Hrvatsku su u ponedjeljak ponovno zatražili od Milana Bandića da se ispriča svim građanima

Nastavak 17. sjednice Gradske skupštine koja je započela u 9 sati, odgođena je dva puta. Sjednica je prvo trebala biti nastavljena u 10 sati, ali je prekinuta zbog nedostatka kvoruma te je zatim nastavljena u 10:30 sati kada se većina gradskih zastupnika dogovorila oko izglasavanja samo proceduralnih točaka dnevnoga reda.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić najavio je da će se o gradskom proračunu odlučivati na novoj sjednici koja bi trebala biti održana sredinom prosinca, a iz oporbe su već poručili da neće podržati prijedlog proračuna te na taj način isprovocirati prijevremene izbore u Zagrebu.

Na samom početku Mikulić je konstatirao da sjednici nazoči ukupno 20 zastupnika te da nema kvoruma. Stoga je njezin nastavak odgodio na 10 sati da bi ga na zahtjev oporbe pomaknuo na 10:30 sati.

Podsjetimo, ovo je već drugi nastavak sjednice započete 30. listopada. Njen protekli nastavak, prekinut je 5. listopada nakon što je skupštinska oporba zajedno s Neovisnima za Hrvatsku, koji su u vladajućoj koaliciji s HDZ-om i Bandić Milan 365 – Strankom rada i solidarnosti, srušila kvorum. Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) tada je zatražio od gradonačelnika Milana Bandića da se Zagrepčanima ispriča zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji je surađivao s Arkanom te je zaprijetio napuštanjem sjednice ako isprika izostane.

Nakon rušenja kvoruma iz oporbe su poručili da ne žele sudjelovati u prepirkama i ucjenama unutar vladajuće koalicije.

Iako se zagrebački gradonačelnik već i na konferenciji za novinare i kasnije u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog svog susreta s Markovićem Palmom ustvrdivši da nije znao za njegove veze s Arkanom, Neovisni su u ponedjeljak ponovno zatražili od Milana Bandića da se ispriča svim građanima.

»Tražimo ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni«, poručio je novinarima prije nastavka sjednice predsjednik Kluba zastupnika NZH Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

Objasnio je da kvorum više ne ovisi o njima te da odlaze upravo zato kako bi vidjeli na koji način funkcionira »tržišno gospodarstvo«, odnosno je li gradonačelnik u ovih nekoliko dana uspio pribaviti nekoliko zastupnika koji su mu potrebni kako bi osigurao većinu.

Iako je sama sjednica trajala svega nekoliko minuta, popratnih događanja nije nedostajalo. Pobrinuo se za to čelnik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras koji, međutim, nije i gradski zastupnik te je stoga morao napustiti Staru gradsku vijećnicu. No prije nastavka sjednice novinarima je poručio kako se danas potvrdilo ono što SDP govori zadnjih tjedan dana, a to je da u zagrebačkoj Gradskoj skupštini više ne postoji većina. Najavio je da će SDP povući sve točke s dnevnog reda.

»Dogovor je da to učini i pozicija, kako bi se što prije došlo do izbora za novu Skupštinu i da možemo tehnički doći do toga da na proračunu pokažemo ono što je svima očito – da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nema većine«, rekao je Maras. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni