Bandić smanjuje plaću sebi i Darinku Kosoru

Bandić smanjuje plaću sebi i Darinku Kosoru

Gradonačelnik je najavio uštede u 2014. koje će se postići smanjenjem plaća u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Rekao  je da će predložiti 15-postotno smanjenje plaća sebi i predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Darinku Kosoru koji će tako, od 1. siječnja ostati bez dodatnih pet posto plaće. Do smanjenja bi trebalo doći iza Nove godine, a njime će biti obuhvaćena i plaća gradonačelnika. Kao posebnu novinu, gradonačelnik je izdvojio i uštede na voznom parku

„U tri i pol mjeseca, što smo obećali, izvršili smo 100 posto i to je moja najveća satisfakcija“

„U tri i pol mjeseca, što smo obećali, izvršili smo 100 posto i to je moja najveća satisfakcija. Sve što smo napravili je rezultat timskog rada i dobrih odnosa s ljudima u Holdingu kojima sam iskazao povjerenje“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare na temu „100 dana“ na kojoj je predstavio privih 100 dana rada gradske vlasti, gradonačelnik Milan Bandić. „O svemu što se čini u Gradu i dalje će se redovito izvještavati javnost“, poručio je gradonačelnik.

Nakon predstavljanja postignuća, gradonačelnik je, također, najavio nove uštede u 2014. koje će se postići smanjenjem plaća u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Ne ulazeći u detalje, no uz naglasak da će se vrednovati platni razredi, u dogovoru sa socijalnim partnerima, do smanjenja bi trebalo doći iza Nove godine, a njime će biti obuhvaćena i plaća gradonačelnika. Rekao  je da će predložiti 15-postotno smanjenje plaća sebi i predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Darinku Kosoru koji će tako, budući da si je već smanjio plaću za 10 posto, od 1. siječnja ostati bez dodatnih pet posto plaće. Tih 15 posto bit će najveće smanjenje plaća jer se plaće u Upravi Holdingu neće smanjivati linearno.

Kao posebnu novinu, gradonačelnik je izdvojio i uštede na voznom parku. Nakon što je smanjen s 210 na 70 vozila, po novom bi u garaži bila samo vozila za potrebe visokih gostiju Grada i za posebne prigode, a uvodi se korištenje taxi službe po čemu će Zagreb opet biti prvi u Hrvatskoj.

Bandić je najavio da o preimenovanju Trga maršala Tita neće odlučivati ni on niti Gradska skupština već građani, no nije pojasnio hoće li to biti na referendumu. Najavio je rješavanje pitanja gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Resniku zajedno s Resničanima napominjući da Zagreb „proizvodi“ trećinu otpada u državi pa se to mora riješiti.

Predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić najavio je da će imena novih direktora u Holdingu biti uskoro objavljena na internetskim stranicama poručivši kako će od njih dvadesetak većina biti iz Holdinga, a svega šest-sedam izvan sistema. Ponovno je naglasio kako Zagrebački holding više nije dužan dobavljačima jer su riješili 970 milijuna kuna dugova, čime će poduzetnicima s kojima Holding posluje porasti likvidnost.

Bandić je podsjetio kako su osigurani besplatni udžbenici za svih 58.000 osnovnoškolaca u gradu Zagrebu, uveden je, kako je rekao,  pravedniji oblik participacije roditelja u troškovima za vrtiće i jaslice. Tu su još i smanjenje komunalnog doprinosa za legalizaciju bespravne gradnje (za dva i pol puta), niže cijene parkiranja i dnevne karte ZET-a, te liberalizacija i podizanje kvalitete taksi-usluga.

Stvoreni preduvjeti za konsolidacija Holdinga

U sklopu projekta “Gradski vrtovi”, građanima je na korištenje bez naknade ustupljeno  više od 1000 uređenih parcela (veličine 50 m2) kako bi sami mogli uzgajati povrtlarske kulture. Nadalje, u Rakitju je otvoreno reciklažno dvorište za asfaltni otpad te je odabrano 218 lokacija za odvojeno prikupljanje otpada, a građani koji žive uz odlagalište otpada Prudinec-Jakuševac dobivaju naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina.

Gradonačelnik Bandić je izdvojio i da su stvorene pretpostavke za financijsku konsolidaciju Zagrebačkog holdinga koja se, među ostalim, ogleda i u činjenici da je Zagrebački holding relativno kratkom roku izvršio plaćanje zaostalih obaveza prema dobavljačima u visini od 700 milijuna kuna.

Nakon višegodišnje političke blokade, donesena je Odluka o prodaji i iznajmljivanju svih stanova u vlasništvu Grada, deblokiran je rad Zagrebačkog športskog saveza u interesu bržeg i svrsishodnijeg podupiranja zagrebačkog sporta i sportaša. U Gradskom kontrolnom uredu utemeljena je i sportska inspekcija.

Uz sve ovo, Zagreb je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima i glavne europske nagrade za mobilnost, europske nagrade Zlatni cvijet za hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest te ekološke projekte zaštite i to u konkurenciji 2400 europskih gradova, kao i prestižne nagrade za najbolju kontinentalnu turističku destinaciju u Hrvatskoj itd.

Više na: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=57956

(zagreb.hr / zg-magazin)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni