Bandić uz maršala Tita

Bandić uz maršala Tita

Mario Župan (HDZ) sa skupštinske je govornice pozvao gradonačelnika Bandića da “kao svaki normalan čovjek izađe u nedjelju na referendum o braku  i glasa ZA”

Boris Jagačić

tito-brodAktualni sat 9. sjednice Gradske skupštine u četvrtak je ponovno bio prožet duhovima prošlosti. Iako to nije bila tema dnevnog reda opet se povuklo pitanje preimenovanja Trga maršala Tita. Gradski zastupnik Mario Župan (HDZ) upitao je tko je ubacio nepotpisane materijale Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) „u kojima nas uče o Titu i Franji Tuđmanu“ u službene materijale Gradske skupštine. Predsjednik Skupštine Darinko Kosor odgovorio je kako su materijali dostavljeni na prijedlog Nezavisne liste Milana Bandića.

Bandić: Znate li vi zašto HDZ ima rejting 20 %, a ne 40 % koliko bi trebao imati? Upravo zbog stavova poput kakve pokazuje Andrija Mikulić. Oni su još ostali u rovovima. Imate potpuno pogrešan put. Više od 15 gradova u Europi ima ili ulicu ili Trg maršala Tita. Znate li vi za to?

Preporučam vam (HDZ-u op.a.) da se počnete baviti gorućim gospodarskim problemima i postanete kvalitetna oporba vlasti kojoj baš i ne ide dobro“, poručio je gradonačelnik.

Na Tita se nadovezao i Andrija Mikulić (HDZ) koji je optužio je gradonačelnika da osim komunističke retorike koristi i populističke metode. „Točno je da su važne gospodarske teme, ali važna je i hrvatska povijest“, rekao je Mikulić i zatražio od Bandića da se preimenovanjem Trga maršala Tita ogradi od totalitarnih režima i pokaže da je  Zagreb prava europska metropola.

„Znate li vi zašto HDZ ima rejting 20 %, a ne 40 % koliko bi trebao imati? Upravo zbog stavova poput kakve pokazuje Andrija Mikulić. Oni su još ostali u rovovima. Imate potpuno pogrešan put. Više od 15 gradova u Europi ima ili ulicu ili Trg maršala Tita. Znate li vi za to? Ja znam puls Zagrepčana, nisam ja promijenio ime tog trga, a nećete ni vi“, odvratio je Bandić i dodao kako će Mikuliću trebati 26 ruku u Gradskoj skupštini, a lista Milana Bandića čak i da ima toliko ruku u Skupštini to ne bi napravila.

„Imamo puno važnijih stvari za napraviti. Preporučam vam (HDZ-u op.a.) da se počnete baviti gorućim gospodarskim problemima i postanete kvalitetna oporba vlasti kojoj baš i ne ide dobro“, poručio je gradonačelnik.

HNK

Komunisti i populisti

„Sad i građani Zagreba znaju da ste vi za Trg maršala Tita“, zaključio je Mikulić, na što je Bandić ponovio kako ga on nije ni imenovao, niti će ga preimenovati. Odgovorio je kako je on za najdemokratskiji način, odnosno da građani o tome odluče. „Je li to komunizam ili populizam?“, upitao je. Rekao je kako nije zagovornik Josipa Broza, a pogotovo ne zločina koji su se počinili u ime partije, ali kako preimenovanje trga nije prioritet Gradske uprave Milana Bandića. „Napravite anketu među građanima ako hoćete jašiti po tom pitanju. Za mene je ta priča završena, a vi ako želite odmah ćete od mene dobiti štandove, pa organizirajte referendum. To je sad popularno. Imate priliku zabiti čavao u lijes Trgu maršala Tita“, zaključio je Bandić koji nije siguran da bi građani uopće podržali takav referendum.

Ni nastavak aktualca nije imao veze s proračunom Grada Zagreba za 2014. kao glavnom točkom sjednice. Uslijedilo je sakupljanje političkih bodova na referendumu o braku. Postavivši pitanje o lokaciji budućeg Centra za gospodarenje otpadom, HDZ-ovac Mario Župan sa skupštinske je govornice pozvao gradonačelnika Bandića da „kao svaki normalan čovjek izađe u nedjelju na referendum  i glasa ZA“.

Normalni ZA, nenormalni PROTIV

Bandić je dao Županu priliku da ublaži situaciju odvrativši kako je Župan dobar dečko te kako mu je sigurno „izletjelo“ kad je rekao da će svi normalni izaći i glasati „ZA“. No kako je Župan bio ustrajan u svome, Bandić je od njega zatražio da povuče riječ ili se ispriča. „Reagiram kao gradonačelnik, zastupnik svih građana. Živimo u europskom i uljuđenom gradu. Možete lobirati za svoje, ali ne možete vrijeđati druge ljude“, rekao je Bandić.

Župan ga je prozvao i da nije obišao stanovnike Resnika kad su prosvjedovali zbog najavljene gradnje Centra za gospodarenje otpadom, na što mu je gradonačelnik ogovorio kako je na Resniku bio puno puta više od njega.  „Sad ste malo nabrijali ljude. Pojavili ste se tamo i građani vas opet neće vidjeti tri godine. Figu će za vas glasati!“, rekao je Bandić i poručio da će Centar za gospodarenje otpadom biti na lokaciji koju na prijedlog gradonačelnika odobri gradska skupština, sukladno propisima.

U raspravu se uključio i Tomislav Stojak (HNS), koji je izrazio žaljenje što se Župan nije ispričao i što je sjednica započela u takvom tonu. Prozvao je predsjednika Skupštine Darinka Kosora da je trebao energičnije reagirati i izreći opomenu, koju je, međutim, naposljetku sam zaradio.

„Kolega Župan, ono što ste rekli je grozno. Ja nisam nenormalan jer ću glasati protiv, 1.prosinca će se dogoditi nešto što se nije trebalo dogoditi ovoj zemlji“,  rekao je Stojak te pozvao Bandića, da  se kao gradonačelnik na referendumu izjasni PROTIV.

Tepeš demonstrativno napustio sjednicu

„Malo ste prešli crtu sugeriranja gradonačelniku. Hvala uvaženom zastupniku Stojaku na prijedlogu da se lakše odredim, ali ja ima svoja dva politička uzora, dragog Boga i mater, a vi ste se stavili u njihovu ulogu, a onda vas ja ne čujem“, prokomentirao je Bandić.

Zastupnik Ivan Tepeš (HSP-AS) demonstrativno je napustio aktualac jer se gradonačelnik Bandić ograđuje od govora mržnje kada je riječ o referendumu o braku, te reagira na izjave zastupnika Župana, a nema potrebe isto učiniti kada je riječ o maršalu Titu. Tepeš je pozvao gradonačelnika Milana Bandića da se javno ispriča i ogradi od dopisa SABA-e koji je stigao u Skupštinu jer su ondje, po njegovu mišljenju, iznesene neistine i omalovažavaju se žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Tepeš je prozvao i predsjednika Skupštine Darinka Kosora što bez suglasnosti  skupštinskog Odbora za kulturu i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport formira svoj Savjet za kulturu, što je ocijenio „nekorektnim“.

Bandić je rekao kako je predvidio da će sjednica potrajati do 22 sata. „Mi danas odlučujemo o proračunu, hajdemo raditi posao. Jeste li svjesni u kakvoj krizi živimo?“, upitao je i napomenuo kako je pola njegove obitelji stradalo u Bleiburgu, a pola ih je završilo u partizanima. „Ali ja sam rođen 1955. Idemo delati! Ja se nemam za što ispričavati, dajte nas pustite da radimo da se ne vraćamo više u rovove“, rekao je.

Zamjenica gradonačelnika „frkće nosom“

Margareta Mađerić (HDZ) upitala je hoće li Grad sudjelovati u obnovi limenki u Zapruđu i požalila se na neispravni lift za invalide u tom naselju. Iznervirana reakcijom gradonačelnikove zamjenice prozvala ju je da konstantno komentira pitanja zastupnika i „frkće“ nosom na svaku njihovu riječ. Pozvala je Darinka Kosora da zaštiti zastupnike od takvog ponašanja.

„Nemojte optuživati moju zamjenicu, ona je dama, a i vi ste dama. Ne možete reći mojoj zamjenicu da frkće nosom, to je rječnik ulice. Nemojte to raditi“, poručio je Bandić zastupnici te dodao kako mu je ona osobno najsimpatičnija zastupnica u Skupštini te da ju  ujedno smatra i kao jednu od najkonstruktivnijih i najaktivnijih. „Šteta da građani nisu to prepoznali, pa ste ostali samo na 6 % (izbori z gradonačelnika op.a.), samo budite uporni, doći će i rezultati“, nastavio je Bandić.

Tek Bernardić progovorio o proračunu

O proračunu se napokon počelo govoriti dolaskom Davora Bernardića (SDP) na govornicu.  On je istaknuo kako se u proračunu za 2014. ne vide stavke za pripremu kapitalnih projekata (vodovod i odvodnja, gradnja škola i vrtića itd.) za koje Zagreb sredstva može povući iz strukturnih fondova EU-a. Pitao je planiraju li se takvi projekti u sljedećoj godini te istaknuo kako Zagrebu ‘“ide zadnji vlak za sredstva iz fondova EU-a“’. Bernardić je predložio gradonačelniku SDP-ov model gradnje domova umirovljenika po kojem bi privatnici gradili domove na gradskom zemljištu. Grad bi jamčio popunjenost doma,te tako osiguravao financiranje onom tko je sredstva uložio u dom.

„Domovi za umirovljenike nisu se gradili više od 23 godine. Ima preko 7000 zahtjeva za smještaj u domovima, ljudi čekaju  i po sedam godina. Moja majka nije uspjela ni dočekati smještaj u domu“, rekao je SDP-ovac.  Nastavio je kako je u Skupštinu došao prijedlog po modelu „ključ u ruke“ koji je financijski nepovoljan.  Bernardić je obrazložio prijedlog temeljem kojeg bi se uz pomoć kupona, na način kao što se subvencioniraju privatni dječji vrtići, financirali i domovi umirovljenika.

Gradonačelnik je kazao kako će o prijedlogu ozbiljno razmisliti.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni