Bandić: U Zagrebu nema pozdrava “Za dom spremni”

Bandić: U Zagrebu nema pozdrava “Za dom spremni”

Ustvrdio je da je Zagreb grad heroj, a Hrvatska antifašistička zemlja

(Foto: zagreb.hr)

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem danas je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta položilo vijenac kod spomenika Mojsiju na gradskom groblju Mirogoj.

Gradonačelnik Bandić je u izjavi novinarima rekao da je 30 tisuća Židova ubijeno i nestalo u tzv. NDH, a 6 milijuna Židova je nestalo za vrijeme od Hitlerovog “marša na Berlin” 1923. godine, pa do kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine. Naglasio je da se s posebnim pijetetom danas prisjećamo tog najvećeg zločina u povijesti, kojeg osuđujemo i koji se više nikom ne smije ponoviti.

Ustvrdio je da je Zagreb grad heroj.

“Hrvatska je antifašistička zemlja, koja se temelji na tri sastavnice zapisane u preambuli Ustava. To su pozitivne tečevine hrvatske ljevice, hrvatski antifašžizam, to je Radićevstvo i Starčevićanstvo te Domovinski rat koji je kruna i točka na i slobodne, suverene, demokratske i europske Hrvatske”, rekao je Bandić.

Na upit novinara o korištenju pozdrava “Za dom spremni”, vezano za nedavno obilježavanje obljetnice vojno redarstvene operacije “Maslenica” na kojoj su se pojavili pripadnici HOS-a u crnim uniformama s amblemima u kojima je ušiven taj pozdrav, gradonačelnik je rekao da već o tome dosta govorio. Istaknuo je da u Zagrebu nigdje nema pozdrava “Za dom spremni”.

Upitan o obnovi groblja Mirogoj koje je pogođeno potresom, najavio je da će se tokom idućeg tjedna održati prezentacija o obnovi Mirogoja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni