Bandić u Beču predstavio zagrebačke projekte

Bandić u Beču predstavio zagrebačke projekte

Nakon okruglog stola i sastanka u gradskoj vijećnici visoki predstavnici europskih gradova usvojili su Bečku deklaraciju Snažan glas u Europi s ciljem jačeg uključivanja gradova u kreiranje u politike EU-a

Uz gradonačelnike Amsterdama, Atene, Bratislave, Bukurešta, Ljubljane, Luxemburga, Nicosije, Rima, Sofije i Valle, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sudjelovao je na Sastanku gradonačelnika glavnih gradova EU koji je u utorak održan u Beču. Glavne teme sastanka bile su: Trenutna situacija – izgledi izazovi glavnih gradova EU; Koji je okvir potreban za funkcioniranje Urbanog partnerstva na razini EU i Koji su zahtjevi glavnih gradova EU za Urbanu agendu i njihovi doprinosi Agendi.

Izlažući na temu Trenutna situacija – izgledi i izazovi glavnih gradova EU zagrebački gradonačelnik Bandić posebno je naglasio da će uključivanje gradova u procese kreiranja EU politika svakako doprinijeti daljnjem jačanju svijesti samih gradova, uključujući tu i njihove ključne dionike razvoja, o njihovoj odgovornosti za europsku, a ne samo za lokalnu, regionalnu i nacionalnu razinu. Kako je istaknuo, to je svakako slučaj s glavnim gradovima pa tako i s Gradom Zagrebom.

Nakon okruglog stola i sastanka u gradskoj vijećnici visoki predstavnici europskih gradova usvojili su Bečku deklaraciju Snažan glas u Europi s ciljem jačeg uključivanja gradova u kreiranje u politike EU-a.

Bandić je u svom govoru istaknuo kako Bečka deklaracija značajan korak na tom putu. »Jasno naglašavajući samopouzdanje nas gradonačelnika glavnih gradova i ulogu strateškog partnera, ona jasno naglašava potrebu pokretanja i unapređivanja niza procesa i postupaka kako bi se ostvarili temeljni ciljevi Europske urbane agende«, rekao je.

Ocijenio je kako će to biti poticaj gradovima da, surađujući direktnije s tijelima i institucijama Europske unije i međusobno, u europske politike učinkovitije artikuliraju mogućnosti i postupke za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Učinkovitijom primjenom kriterija gustoće stanovništva Grad Zagreb, prema njegovim riječima, očekuje veće mogućnosti korištenja sredstava za investicijska ulaganja i za nadoknađivanje propuštenog kao rezultat ograničenja i kasnog pristupanja EU.

Spomenuo je mjeru koja bi trebala rezultirati značajnijom pomoći u zapošljavanju mladih – vrlo izraženim problemom s kojim se Zagreb suočava te je podsjetio na kako se intenzivno radi na kreiranju razvojne strategije – ZagrebPlan 2020+. »Pripremamo i Strategiju urbane aglomeracije Zagreb, novi značajni strateški dokument, koji definira zajedničke interese, usmjerava realizaciju zajednički utvrđenih ciljeva šireg zagrebačkog funkcionalnog područja, uključujući i gradove izvan administrativnih granica Grada, ali i ruralna područja u cilju uspostavljanja održivog urbano-ruralnog međuodnosa. Strategija će biti podlogom i za integrirana teritorijalna ulaganja, za koja se također intenzivno pripremamo«, najavio je gradonačelnik Zagreba.

U svom govoru napomenuo je kako se intenzivno radi na strateškim gradskim razvojnim projektima: Zagrebačkom Velesajmu koji se želi transformirati u inovativno urbano područje, regeneraciji starih industrija, prostora uz željezničku prug i rijeku Savu itd. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni