Bandić traži ocjenu ustavnosti Odluke o upisu učenika u srednje škole

Bandić traži ocjenu ustavnosti Odluke o upisu učenika u srednje škole

Odlukom o upisu u ovoj školskoj godini ministarstvo je prekršilo Ustav što je „neprihvatljivo, nepravedno i stvorilo je pravnu nesigurnost koja se sručila na leđa najranjivijih“, naglasio je pročelnik Lovrić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u ime Grada Zagrebu Ustavnom sudu prijedlog za preispitivanje zakonitosti i ustavnosti Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare predstavio glavne stavke prijedloga.

„Ova naša saga traje od veljače ove godine, od kada nastojimo upozoriti Ministarstvo što će se dogoditi i da pripremaju upise za 2015./2016. na nezakonit način. Nažalost, svih ovih mjeseci Ministarstvo nije uvažilo sugestije našeg Ureda što je rezultiralo da je 56-ero djece ostalo neupisano u prvi razred srednje škole. Stoga je gradonačelnik Milan Bandić pripremio Prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016“,rekao je pročelnik Lovrić.

Lovrić napominje da je ministarstvo Odlukom o upisu u ovoj školskoj godini prekršilo Ustav i zakonske propise, što je za taj ured „neprihvatljivo, nepravedno i stvorilo je pravnu nesigurnost koja se sručila na leđa najranjivijih – naše djece.”

Po njegovim tvrdnjama, upravo je ministrova odluka o smanjenju broja učenika u razredima dovela do manjka mjesta u zagrebačkim srednjim školama, u koje se upisuje i oko 2500 djece koja dolaze izvan Zagreba, pa se dogodilo da je 80 učenika s prebivalištem u Zagrebu ove godine ostalo neupisano, a MZOS im je naknadno ponudio slobodna mjesta izvan Zagreba.

Kako je naglasio Odluka je suprotna:

– članku 65. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske: „Obrazovanje je u Republici Hrvatskoj svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima.“
– članku 134. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske: „Jedinice područne (regionalne) samouprave obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova.“
– članku 4. stavku 1., 3. i 4. Državnoga pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja

Jednako tako, smatraju da je članak XVIII. stavak 9. Odluke suprotan:

– članku 22. stavku 5., 6. i 7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:
„ (5) Strukturu razrednih odjela i broj učenika po programima za svoje područje planiraju osnivači u suradnji sa srednjim školama te ga dostavljaju Ministarstvu.
(6) Konačan plan strukture razrednih odjela i broja učenika po programima izrađuje Ministarstvo.
(7) Odluku o upisu, čiji je sastavni dio konačan plan strukture razrednih odjela i broj učenika po programima, za svaku školsku godinu donosi ministar. “

Pošto su u ministarstvu uporni u pojašnjenju svojih postupaka uvjeravajući kako je i cijela procedura upisa u srednje škole transparentna i jednako važeća za sve učenike u cijeloj Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Bandić donio je odluku da se 56 učenika upiše u privatne škole, a školarine će im platiti Grad Zagreb. (zagreb.hr/I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni