Bandić: Što se tiče korona virusa, situacija je pod kontrolom

Bandić: Što se tiče korona virusa, situacija je pod kontrolom

“Najveći saveznik je hladna glava, razboritost, slušanje preporuka i glasa struke”, istaknuo je gradonačelnik

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je u utorak ispred zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” održao konferenciju za novinare o aktualnoj situaciji u gradu Zagrebu vezano za epidemiju korona virusom (Covid-19) kojim je u Hrvatskoj trenutno zaraženo 65 osoba.

Tom prigodom gradonačelnik je zahvalio zdravstvenim djelatnicima na predanom radu u borbi s epidemijom te sugrađanima, pogotovo onima starije životne dobi koji se pridržavaju danih uputa nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite.

„Ovo je velik izazov i test koji moramo položiti, mediji i mi koji nosimo prvu liniju odgovornosti. Moramo biti spremni na djelotvornu suradnju kako se nitko ne bi osjećao uskraćen za solidarnost i blizinu i da možemo pomoći svakom čovjeku. To nam je zadaća. Najveći saveznik je hladna glava, razboritost, slušanje preporuka i glasa struke”, istaknuo je Bandić. Dodao je da se stvari vezano za situaciju uz korona virusu u Zagrebu drže pod kontrolom, a to će se činiti i ubuduće. Ponovio je apel starijim sugrađanima da ne izlaze van bez razloga.

Naglasio je kako je predsjednicu uprave Zagrebačkog holdinga i pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo zamolio da se odgodi plaćanje režija na tri mjeseca, kako se starije osobe zbog izlaska iz svojih domova ne bi izlagale riziku od zaraze korona virusom.

Novinarima se obratio i ravnatelj dr. Zvonimir Šostar koji je rekao da Zavod s ponosom nosi ime dr. Andrije Štampara i to opravdava.

„Krenuli smo jučer popodne s testiranjem na zarazu korona virusom. Danas je desetak pacijenata obavilo testiranje, a naš kapacitet je 100 testova dnevno. Danas krećemo i s psihološkom potporom“, izjavio je Šostar. Spomenuo je da su do sada epidemiolozi u Zagrebu proveli 2209 zdravstvenih nadzora.

„Provedena je obrada 506 potvrđenih, vjerojatno pozitivnih pacijenata i ovog trenutka u karanteni je organiziran smještaj za četiri osobe, koje su 24 sata pod nadzorom“, izvjestio je Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da se ulazi u situaciju kada uz bolnički sustav sve više treba uključiti primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Grad Zagreb je na te zahtjeve odgovorio sa šest ambulanti i uspostavom besplatnog telefona 0800 9999“, kazao je Jeleč. Dodao je da građani pozivom na besplatni broj telefona od 0 do 24 sata mogu dobiti od liječnika sve važne informacije o korona virusu.

„U 18 sati smo imali 800 poziva i niti jedan poziv neće ostati neodgovoren“, istaknuo je Jeleč. Voditeljica „Štamparove” Službe za Kliničku mikrobiologiju prof. dr. Jasmina Vraneš je rekla da se u Zavodu već testiraju uzorci pacijenata prikupljeni u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”, ali se od danas uzimaju i uzorci pacijenata i u „Štamparu”.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni