Bandić: “Spalionice u Resniku neće biti!”

Bandić: “Spalionice u Resniku neće biti!”

»Izmjenama Prostornong plana ucratno je postrojenje za termičku obradu otpada što nije ništa drugo nego – spalionica otpada«, tvrdi pak Marko Košak iz Zelene akcije

Aktivisti Zelene akcije i Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) danas su ispred Stare gradske vijećnice održali prosvjed te od gradskih zastupnika zatražili da se na sjednici ne podrže izmjene Prostornog plana Grada Zagreba kojima se, kako kažu, »i dalje gura štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik«.

Podsjetili su kako su još jučer gradskim zastupnicima poslali otvoreno pismo u kojem je ukazuju na štetnost spalionice koja će, tvrde, uzrokovati velike okolišne i financijske probleme građanima Zagreba.

No gradonačelnik Milan Bandić okupljenim je novinarima jasno poručio da se spalionica u Resniku neće graditi. »Spalionice u Resniku neće biti«, poručio je i dodao da će se uz zagrebački pročistač otpadnih voda graditi Centar za gospodarenje otpadom s mehaničkom i biološkom obradom otpada. »Centar će biti neposredno uz ogradu pročistača Zagrebačkih otpadnih voda, što je i logično«, rekao je Bandić, napomenuvši da je tako i projicirano Prostornim planom Zagreba.

Najavio je da će za dva mjeseca u Resniku početi gradnja vatrogasnog doma, škole i vrtića te će okupljene pozvati na polaganje kamena temeljca. Prosvjednicima je poručio kako mogu i dalje prosvjedovati, ali da je on dobio izbore u Resniku i Ivanjoj Reci.

Marko Košak, voditelj programa Održivo gospodarenje otpadom iz Zelene akcije je pak ustvrdio da »gradonačelnik po tko zna koji put obmanjuje građane Zagreba« jer da se od spalionice ustvari nije odustalo.

»Mi želimo da je se jednom zauvijek izbaci iz Prostornog plana. Zagreb već dvije godine nema važeći Plan gospodarenja otpadom zbog čega je i prozvan Europskom prijestolnicom smeća. Bandić već više od 15 godina pokušava nasilno realizirati projekt spalionice otpada. Izmjenama Prostornong plana ucratno je postrojenje za termičku obradu otpada što nije ništa drugo nego – spalionica otpada«, rekao je.

Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR poručila je da je projekt spalionice »protuzakonit i nikome potreban« jer građani Zagreba žele odvajati i plaćati manje račune za odvoz otpada. »Nije nam jasno zašto već 15 godina inzistira na spalionici«, kaže.

Prosvjednici su na ulazu u zgradu Skupštine gradskim zastupnicima dijelili crvene kartone s porukom da glasaju protiv usvajanja izmjena Prostornog plana Zagreba kojima se nastoje realizirati pojedine sastavnice projekta spalionice otpada. Istovremeno je istaknut i transparent sa likom gradonačelnika Bandića i njegovim citatom »Kurenje je passe« kojim je prošle godine obavijestio javnost da odustaje od izgradnje spalionice otpada, što je prema njihovim tvrdnjama »očigledno bila samo jedna u nizu gradonačelnikovih obmana s ciljem dobivanja kojeg glasa više na izborima«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni