Bandić smatra da ni 9000 primjedbi neće usporiti donošenje novog GUP-a

Bandić smatra da ni 9000 primjedbi neće usporiti donošenje novog GUP-a

(Foto: Davor Rostuhar / www.hrvatskaizzraka.com)

»Svaki je prijedlog dobrodošao«, poručio je gradonačelnik i dodao da u Zavodu za prostorno uređenje i Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj nema godišnjih odmora dok se ne obrade sve primjedbe i sastave odgovori na njih

Tijekom ponovljene javne rasprave o Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba koja je trajala 15 dana (31. srpnja – 14. kolovoza) građani su podnijeli oko 9000 prijedloga i primjedbi, potvrdio je i osobno gradonačelnik Milan Bandić. Unatoč tome, on je uvjeren da to neće usporiti postupak te da će se o izmjenama i dopunama GUP-a odlučivati na Gradskoj skupštini već 4. rujna.

»Svaki je prijedlog dobrodošao«, poručio je gradonačelnik i dodao da u Zavodu za prostorno uređenje i Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj nema godišnjih odmora dok se ne obrade sve primjedbe i sastavne sastave odgovori na njih.

»Nema odmora dok traje GUP«, poručio je gradonačelnik dodavši kako on već 20 godina ne koristi godišnji odmor, pa onda i zaposlenici navedenog zavoda i ureda mogu biti dva tjedna bez godišnjeg.

No kako bi GUP mogao ići na izglasavanje, potrebno je za njega ishoditi suglasnost od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Gradonačelnik Bandić odbacuje mogućnost da bi Ministarstvo koje predvodi Predrag Štromar moglo i drugi put pronaći neke nepravilnosti te tvrdi kako je »sve bilo po zakonu« i prvi put.

Podsjetimo, Ministarstvo prošli put nije dalo suglasnost na izmjene zagrebačkog GUP- a, navodeći da njegove izmjene i dopune moraju biti u skladu s prostornim planom više razine, odnosno s Prostornim planom Grada Zagreba.

Kako od resornog ministarstva nije dobio potrebnu suglasnost za izmjene i dopune GUP-a čijim bi se usvajanjem otvorila mogućnost za realizaciju projekta »Zagrebački Manhattan« te izgradnju novih podzemnih garaža u Donjem gradu, ali i novog nacionalnog stadiona, gradonačelnik Milan Bandić je 10. srpnja tu točku povukao s dnevnog reda Gradske skupštine. No već tada je najavio da će boriti »pravnim i političkim sredstvima« protiv toga da se lokalnoj samoupravi onemogućava samostalno raspolaganje s vlastitim prostorom. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni