Bandić se “ispričao” novinarki, HND pokrenuo kampanju protiv vrijeđanja novinara

Bandić se “ispričao” novinarki, HND pokrenuo kampanju protiv vrijeđanja novinara

Gradonačelnik Milan Bandić danas se prilikom posjete OŠ Vladimira Preloga ispričao novinarki N1 televizije Matei Dominiković nakon što je njegovo ponašanje naišlo na osude.

Dominiković na konferenciji za novinare u utorak gradonačelniku Bandiću postavila niz pitanja glede izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a i drugim temama, na što joj je uvredljivim i seksističkim riječima.

Bandić je novinarki rekao da ga »opet pila« svojim pitanjima. »Da znate kako vi mene rajcate! Kako vi mene veselite…«, kazao je Bandić.

https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/videos/2727488193979730/

Njegov nastup osudilo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od Bandića zatražilo da se ispriča novinarki. HND je također pozvao novinare i urednike da ubuduće bojkotiraju gradonačelnikove javne nastupe.

Bio je to ujedno i povod za pokretanje zajedničke kampanje »Samo odgovorite na pitanje« u organizaciji HND-a i Sindikat novinara Hrvatske. Kao razlog kampanje navodi se učestalo vrijeđanja novinara i izbjegavanje odgovora na novinarska pitanja što prakticiraju političari. U okviru kampanje novinari će na reverima nositi bedž na kojem piše »samo nam odgovorite na pitanje«.

https://www.facebook.com/hndnovinarsko/photos/a.854201204638926/2554022881323408/

»Novinari su već dugi niz godina izloženi sofisticiranih pritiscima i onemogućava im se da rade svoj posao. Konferencije za novinare praktički su se svele na minimum, a novinari su prisiljeni trčkarati za političarima ne bi li dobili izjave, koje su i kada ih dobiju bez konkretnog značenja, što bi se reklo “s nogu”«, poručili su iz HND-a.

Dodaju kako je posao novinara da postavljaju pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju, a da se pritom izvjestitelje ne vrijeđa i ponižavaju.

Bandić je pak danas »iskoristio priliku« da se ispričam svima koji su se našli pogođeni njegovom izjavom da ga »rajcaju« ili inspiriraju, »a moglo bi se reći i mobingiraju«, rekavši da je sve izvučeno iz konteksta, prenosi HRT.

»Svima onima koji su to izvukli iz konteksta i tumače na svoji način – što se babi htilo, to se babi snilo, ispričavam se. Jesmo li se dogovorili, ispričavam se svima onima. Da nema vas, mene ne bi bilo, ja neću protiv sebe. Bez vas ja bih bio mali šepavi mrav. Prema tome, moja isprika«, rekao je Bandić, javlja HRT.

https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/740024286427503/

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni