Bandić sa Skupštine povukao prijedlog obnove zagrebačkih fasada

Bandić sa Skupštine povukao prijedlog obnove zagrebačkih fasada

U HDZ-u smatraju da podjela zagrebačkih pročelja na tri zone, prema lokaciji objekata, diskriminira građane

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s današnje je sjednice Gradske skupštine povukao je prijedlog Odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada te Prijedlog zaključka o prihvaćanju obvezujuće ponude za zakup objekta na području naselja Vrbani III, za potrebe Osnovne škole Alojzija Stepinca.

Prema mišljenju oporbe, Bandićev prijedlog za sanaciju gradskih pročelja je »predizborni« i ne predviđa zaštitu od grafitiranja te je čak i (koalicijski partner) HDZ najavio da prijedlog u ovakvom obliku neće podržati.

U HDZ-u smatraju da podjela zagrebačkih pročelja na tri zone, prema lokaciji objekata, diskriminira građane te smatraju da iznosi, odnosno udio subvencija mora biti jednak neovisno o lokaciji neke zgrade. Također, oporbeni gradski zastupnici smatraju da treba spojiti gradski projekt obnove pročelja s državnim projektom za podizanje energetske učinkovitosti stambenih objekata kako bi građani ubuduće aplicirali na jedan, umjesto na dva slična, a opet različita natječaja.

Na sjednici je usvojena odluka o raspodjeli novaca za pokrivanje gubitaka Kliničke bolnice »Sveti Duh« (27,31 milijuna kuna) i Specijalne bolnice za plućne bolesti (2 milijuna kuna) kojima je Grad Zagreb jedini osnivač. Riječ je o nepodmirenim obavezama prema dobavljačima, a novac je za tu namjenu osiguran u Proračunu Grada Zagreba za 2017.

S 29 glasova »za« i 4 glasa »protiv« prihvaćeno je da se neimenovani trg koji je na sjevernoj strani omeđen Vlaškom ulicom, na južnoj strani Cesarčevom (sada i službeno) dobije ime Europski trg, a park koji je na zapadnoj strani omeđen Bakačevom ulicom, a na južnoj strani omeđen Cesarčevom dobije ime Park međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.

Prijedlog nije prošao bez rasprave. Podsjećeno je na mišljenje Vijeća Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak koje je ocijenilo da ovako značajno ime zaslužuje i adekvatan prostor, što ovaj – »nije«.

U raspravi je ukazano da prostor nije dostatan za scenografska rješenja i održavanje predviđenih programa što je najavila pročelnica Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Jasna Jezerčić Cvitković. U SDP-u smatraju kako bi imalo više smisla da su Europski trg i Park međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske međusobno zamijenili nazive.

SDP-ov gradski zastupnik je već ukazao na moguća »peckanja« i aluzije s obzirom da se u Parku nalazi poznati javni zahod…

Odlukom Gradske skupštine Grad Zagreb je prihvatio da se na njega prenesu osnivačka prava nad Muzejsko – memorijalnim centrom Dražen Petrović. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni