Bandić s veleposlanicima Ukrajine, Češke i Francuske

Bandić s veleposlanicima Ukrajine, Češke i Francuske

Na susretu s veleposlanikom Češke bilo je riječi o prijedlogu Hrvatsko-češkog društva da se jedna ulica u Zagrebu nazove po bivšem češkom predsjedniku Vaclavu Hávelu

Gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je u gradskoj palači Dverce na odvojenim sastancima primio veleposlanike Ukrajine, Češke i Francuske, Oleksandra Levčenka, Martina Košatku i Michele Boccoz.

Veleposlanica Republike Francuske zahvalila je Zagrebu i Zagrepčanima na suosjećanju u povodu terorističkog napada na njihov glavni grad te posebno apostrofirala zagrebačku fontanu koja je u tim teškim trenucima sjala u bojama francuske zastave.

Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi o Skupu 21 o klimatskim promjenama koji će se održati u prosincu ove godine u Parizu, a na kojemu bi trebao sudjelovati i zagrebački gradonačelnik. Također, razgovaralo se i o Bijeloj noći u Zagrebu koja je ove godine polučila uspjeh i veliko zanimanje Zagrepčana, te o mogućnosti jačanje suradnje dvaju glavnih gradova, napose na području obrazovanja i povezivanju učenika Zagreba i Pariza.

S veleposlanikom Ukrajine tema razgovora bila je 24. obljetnica međusobnih priznanja Hrvatske i Ukrajine koja će se 3. prosinca obilježiti ukrajinskim koncertom u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Pozvavši gradonačelnika Grada Zagreba na koncert, visoki je gost otkrio da će, uz ostale eminentne umjetnike nastupiti i Orest Shourgot, jedan od najboljih violinista u ovom dijelu Europe, porijeklom iz Ukrajine, član Zagrebačke filharmonije.

Na susretu s veleposlanikom Češke bilo je riječi o prijedlogu Hrvatsko-češkog društva da se jedna ulica u Zagrebu nazove po bivšem češkom predsjedniku Vaclavu Hávelu. Veleposlanik Košatka napomenuo je da Društvo ima podršku Veleposlanstva te da se s tom idejom složila i obitelj Vaclava Hávela. Bandić je podržao je prijedlog napomenuvši da bivši češki predsjednik svakako zaslužuje ulicu koja će nositi njegovo ime te da će to biti dobro i za daljnje međusobne odnose između Zagreba i Praga. (zg-m)