Bandić pritisnut ucjenama koalicijskih partnera

Bandić pritisnut ucjenama koalicijskih partnera

Za ponovljeni prekid 14. sjednice Gradske skupštine kriv je HDZ, a ne oporba, ustvrdio je Mišić, dodavši kako sjednice postaju »beskonačne«, što nije u interesu građana

Nastavak dvaput prekinute 14. sjednice Gradske skupštine, zakazan za ponedjeljak 2. srpnja ovisit će o uspješnosti »trgovačkog dogovora« između vladajućih koalicijskih partnera Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti i HDZ-a, ustvrdio je u razgovoru za ZG-magazin SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić.

Njemu nisu poznati zahtjevi HDZ-a prema gradonačelniku Bandiću, ali je ustvrdio da su namjernom odgodom sjednice kupili još nešto vremena kako bi mogli pregovarati s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Mišić ističe da se za prekid sjednice optužilo oporbu premda ona ne može utjecati na datum održavanja Skupštine, već je to u ingerenciji njenog predsjednika dr. sc. Andrije Mikulića (HDZ). »Činjenica jest da je Skupština sazvana baš kada njihova tri gradska zastupnika ne mogu ili ne žele doći na sjednicu. Sumnjam da je to bila slučajnost«, kaže Mišić.

No prema njegovim riječima, takvi postupci ne trebaju čuditi, s obzirom da je na vlasti ionako »trgovinsko-interesna« koalicija te je kao primjer naveo promjenu imena Trga maršala Tita, a zatim i Plan gospodarenja otpadom, koji su Bandićevi koalicijski partneri Neovisni za Hrvatsku prvotno odbili da bi ga već na idućem čitanju prihvatili, iako se radilo o minornim izmjenama u odnosu na izvorni Plan. No zato je na mjesto pročelnice Gradskog ureda za kulturu postavljena stranačka kandidatkinja Ana Lederer.

Sada je sa zahtjevima prema gradonačelniku izašao i HDZ.

Za ponovljeni prekid 14. sjednice Gradske skupštine kriv je HDZ, a ne oporba, ustvrdio je Mišić, dodavši kako sjednice postaju »beskonačne«, što nije u interesu građana.

»Prvog dana sjednice, po prvi put u mandatu ove Skupštine oporbi je oduzeto pravo govora, kada je s dnevnog reda povučena točka o radovima na Trg žrtava fašizma koja je na njega uvrštena redovnom procedurom. Nije nam preostalo ništa drugo nego da više ne govorimo, a to je naše jedino pravo. Na taj način Skupština gubi svoj smisao«, kazao je Mišić koji ne isključuje mogućnost da bi se takva situacija mogla ponoviti.

Sjednica je sada »zapela« na 3. točki – Prijedlogu odluke o Odluke o određivanju poslova javne rasvjete – kojim se navodno želi pogodovati tvrtki Elicom d. o. o., a koju sada ne želi podržati ni HDZ kao Bandićev koalicijski partner. Spomenimo da se, međutim radi o poduzeću koje već godinama u Zagrebu obavlja poslove održavanja javne rasvjete.

Hoće li točka biti usvojena ovisi o uspješnosti pregovora, odnosno »trgovine« između Milana Bandića i HDZ-a, smatra Matej Mišić. »Bit će zanimljivo za vidjeti hoće li se HDZ na sjednici pojaviti u punom sazivu ili nastavlja pregovore s gradonačelnikom«, prokomentirao je. Najavio je da SDP spomenuti prijedlog neće podržati jer smatraju da javnu rasvjetu u Zagrebu ne treba održavati privatna tvrtka, već poduzeće u vlasništvu Grada Zagreba koje je trebalo biti osnovano još prije nekoliko godina.

Najave gradonačelnika o mogućem raskidu koalicije s HDZ-om na gradskoj i državnoj razini nazvao je »praznim prijetnjama«. »Gradonačelnik je najavio da će u utorak ili srijedu sazvati konferenciju za medije na kojoj će govoriti o budućnosti koalicije, a te konferencije nije bilo«, naglasio je SDP-ov gradski zastupnik.

HDZ-ovi gradski zastupnici nisu bili raspoloženi za komentiranje aktualne situacije. (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni