Bandić pozvao HNS da vrati dio poslovnih prostora

Bandić pozvao HNS da vrati dio poslovnih prostora

„Izgovorili ste neistine oko dodjele poslovnih prostora. Pokažite sve ugovore, ako moja stranka koristi nešto bespravno, onda pokažite to na uvid. No, pokažite na uvid i sve ugovore koje je Grad potpisao sa svim političkim strankama i udrugama civilnog društva“, predložio je Stojak Bandiću.

Valentina Vukoje

Na početku današnjeg aktualnog sata 14. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Mario Župan (HDZ) dotaknuo se anonimnog pisma koje su primili zastupnici Gradske skupštine u kojem se među ostalim zastupnici obavještavaju kako je nedavno ŠRC Svetice pod ključem te kako nije dozvoljen ulaz građanima i rekreativcima. Župan je tražio odgovor od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o tome da li je taj navod anonimnog pošiljatelja pisma točan, a osim toga zanimalo ga je što je s dovršetkom bazena Svetice.

„Skinuli smo točku o Sveticama s dnevnog reda i staviti ćemo ju za sljedeću sjednicu Gradske skupštine u lipnju. Što se tiče bazena, on će biti otvoren sljedeće godine“, odgovorio je Bandić. Nezadovoljan odgovorom Bandića, Župan je ponovno zatražio od gradonačelnika da pojasni situaciju sa ŠRC Sveticama. „Svetice su gradska imovina. One izgledaju kao Alcatraz, kad bude sve završeno pozvat ću vas na otvorenje. Biti će to najljepši športsko-rekreacijski centar u Hrvatskoj“, obećao je Bandić.

Prozivka zbog imenovanja Raula Protića

Gradski zastupnik Andrija Mikulić prozvao je gradske službenike zbog imenovanja stomatologa Raula Protića, ravnateljem Doma zdravlja Zagreb istok. Mikulić je napomenuo kako je Protić, kao vlasnik jedne privatne ordinacije, ostavio nepodmireni dug prema državi te da duguje oko 87 000 kuna poreznog duga. „Kako je moguće da bude učinjen takav previd? Kakva je to poruka građanima“, zapitao se Mikulić. „Ja za razliku od vas mogu i pogriješiti. Ako je točno to što ste rekli, snosit će posljedice, bit će imenovan drugi čovjek“, odgovorio je Bandić, istaknuvši kako provjera poreznog dugovanja nije obvezna prilikom imenovanja i izbora čelnika domova zdravlja.

Gradsku zastupnicu Margaretu Mađerić (HDZ) zanimalo je kada će se napraviti mreža predškolskih ustanova, koju su dužni napraviti osnivači tih ustanova te zašto do sada nisu prihvaćeni standardi za predškolske ustanove. Bandić joj je odgovorio kako je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj, koji već drugu godinu za redom nema problema s upisom djece u vrtiće. „Ove ćemo godine u rujnu otvoriti nove vrtiće, ne samo na Kajzerici, već i na drugim mjestima“, naglasio je Bandić. Mađerić je u replici rekla kako je jasno da će se sva djeca upisati, no naglasila je kako po nekim istraživanjima zbog prevelikog broja djece u vrtićkim grupama, ta djeca imaju svega 1, 5 metar četvornog prostora za igru u zagrebačkim vrtićima. Bandić se nakon replike Mađerić obrušio na nju, optužujući je za neistinito iznošenje podataka. „Da je to istina, to bi bili neljudski uvjeti. Znadete li vi što pričate? Samo krevet u kojem dijete spava ima dva metra“, ljutit je bio Bandić.

Zagrepčani su sigurni

Potaknuti posljednjim poplavama u Slavoniji, neke je zastupnike zanimalo stanje sigurnosti po pitanju zaštite od poplava u Zagrebu. „Projekt Zagreb na Savi se nije realizirao. Tim bi se projektom riješilo pitanje Save, koja ne bi mogla nikada zaprijetiti Zagrebu“, rekao je zastupnik Nenad Matić (HSS). Njega je zanimalo da li će se uskoro održati sastanak gradskih čelnika s predstavnicima Hrvatskih voda. „Dao Bog da se uskoro realizira projekt Zagreb na Savi. To je milenijski projekt težak 2 milijarde eura, projekt generacija. Sumnjam da će ova Vlada to uspjeti dovršiti, ali nadam se da će to biti prioritet budućih Vlada. No, bez obzira na taj projekt, što se tiče poplava Zagrepčani mogu mirno spavati“, rekao je gradonačelnik i najavio kako će se uskoro održati sastanak predstavnika Grada i predstavnika Hrvatskih voda.

Vedrana Gujić (HNS) tražila je odgovor od gradonačelnika Bandića u svezi njegove nedavne odluke o isplati 120 000 kuna za usluge promidžbe i informiranja, za promicanje javnosti rada gradske uprave Grada Zagreba i objave tema od gradskog značenja portalu „narod.hr“ inicijative „U ime obitelji“. Gujić je rekla kako se radi o konzervativnoj inicijativi, koja je poznata po iniciranju nedavnog referenduma o pitanju braka te kako je neobično da se izvan natječaja dodjeljuju sredstva ovom portalu.

„Moral nalaže da vratite te prostore“

Bandić je opomenuo zastupnicu Gujić kako nije dobro nekoga etiketirati kao konzervativnog te ju je zapitao razmišlja li ona o tome kako bi konzervativci mogli etiketirati nju i njezin svjetonazor. Napomenuo je kako je inicijativa „U ime obitelji“ nedavno pokrenula tri akcije skupljanja pomoći za stradale u poplavama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te da će on takve inicijative uvijek podržavati. „Jeste li vi i vaša stranka pokrenuli kakvu akciju? Kad smo kod činjenica i prozivki od strane vaše stranke kako sam inicijativi dodijelio na korištenje gradski prostor, onda ću vas podsjetiti kako ste od 2001. do 2005. godine imali stranačkog kolegu Srećka Ferenčaka na čelu Gradskog ureda za poslovne prostore te kako je HNS u tom periodu dobio najatraktivnije prostore u Gradu. S obzirom da više nemate toliko gradskih zastupnika, nego samo dva zastupnika, moral nalaže da vratite te prostore“, prozvao je HNS-ovce Bandić.

Na njegove se optužbe osvrnuo gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS). „Izgovorili ste neistine oko dodjele poslovnih prostora. Pokažite sve ugovore, ako moja stranka koristi nešto bespravno, onda pokažite to na uvid. No, pokažite na uvid i sve ugovore koje je Grad potpisao sa svim političkim strankama i udrugama civilnog društva“, predložio je Stojak Bandiću. „Moral nalaže, a ne zakon, da ako sada imate samo dva zastupnika da vratite dio dodijeljenih prostora. Onda ih možemo dati onima koji su bez prostora. Ma neće vas Grad istjerati, uživajte u tim prostorima od kojih dvije trećine uopće niti ne koristite. Što se tiče ugovora, svi su ugovori vidljivi na internetu“, ponovio je Bandić nakon čega ga je zastupnik Stojak pozvao da ponovno s njim obiđe prostore i uvjeri se kako su svi u funkciji. „Moji su ljudi obišli sve prostore i ja ih nemam namjeru ponovno obilaziti. Skinut ću se gol na Trgu bana Jelačića ako su svi prostori u funkciji. Imate više prostora od HDZ-a i SDP-a zajedno“, zaključio je aktualac i prepirku sa zastupnicima HNS-a Bandić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni