Bandić ponudio rješenje za spas TŽV Gredelja

Bandić ponudio rješenje za spas TŽV Gredelja

Tvrtka Gredelj, s 1400 zaposlenika, klasičan je primjer kako se ne smije raditi, rekao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Prema njegovim riječima, jedina prilika za tu tvrtku je stečaj prije 1. listopada, zato što tada na snagu stupa Zakon o stečaju. Segmenti Gredelja, misli Čačić, trebali bi zajedno s Končar-vozilima dati ponudu za vlakove koja bi na svjetskom tržištu mogla biti atraktivna i konkurentna. No i u tom slučaju ne bi se radilo o svih 1400 zaposlenih u Gredelju, nego o 300 ili 400 radnika, zaključuje prvi potpredsjednik Vlade. Slaba je to utjeha za 750 radnika koji će do kraja godine s radnim knjižicama na burzu rada. Radnike Gredelja je, osim Čačićevih izjava, još više zaprepastilo to što je njihov kolega po povratku kući s posla počinio samoubojstvo.

„Uz malo dobre volje, s Vladom Republike Hrvatske, resornim ministarstvom i Gredeljom Grad Zagreb može stvoriti pretpostavke da za idućih pet godina Gredelj i Končar naprave još 60 tramvaja i zaposlimo te nesretne ljude“, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prenio HRT. Izrazio je žaljenje što na dan, kad su ga tražili radnici Tvornice željezničkih vozila Gredelj, nije bio u Zagrebu jer bi se odazvao na njihov poziv. Ja nisam ni hijena ni tigar ni leopard… kao što neki govore, nego retriver. I to zlatni, kazao je Bandić.

Rekao je kako za situaciju u Gredelju ne želi prozivati krivce. Grad je, ističe, tijekom proteklih godina, angažmanom na proizvodnji niskopodnih tramvaja uvelike pomogao uspješnom poslovanju tvrtke. Osigurao joj je posao u vrijednosti od 250 milijuna eura. S HŽ-om je sufinancirao i nove prigradske vlakove i sada mu opet nudi izlaz.

Čačić: Godinama ne rade, a imaju dobre plaće

Tvrtka Gredelj, s 1400 zaposlenika, klasičan je primjer kako se ne smije raditi, rekao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Očito su se preinvestirali, a onda su kupljenu opremu prodali pa uzeli u leasing. Već godinama ne rade, a plaće su neusporedivo više nego, primjerice, u Đuri Đakoviću, koji je uspješna tvrtka, istaknuo je Čačić.

Prema njegovim riječima, jedina prilika za tu tvrtku je stečaj prije 1. listopada, zato što tada na snagu stupa Zakon o stečaju. Segmenti Gredelja, misli Čačić, trebali bi zajedno s Končar-vozilima dati ponudu za vlakove koja bi na svjetskom tržištu mogla biti atraktivna i konkurentna. No i u tom slučaju ne bi se radilo o svih 1400 zaposlenih u Gredelju, nego o 300 ili 400 radnika, zaključuje prvi potpredsjednik Vlade.

Slaba je to utjeha za 750 radnika koji će do kraja godine s radnim knjižicama na burzu rada. Radnike Gredelja je, osim Čačićevih izjava, još više zaprepastilo to što je njihov kolega po povratku kući s posla počinio samoubojstvo.

Grgić smijenjen, Putnički prijevoz preuzeo Ratković

Dosadašnji čelnik HŽ Putničkog prijevoza Damir Grgić razriješen je dužnosti, a na čelo tvrtke imenovan je dosadašnji član Uprave HŽ Holdinga Dražen Ratković, priopćeno je iz HŽ Holdinga. Ministar pomorstva, prometa i i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je smjenu Grgića nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i radnika TŽV-a Gredelj.

Oko 600 radnika Gredelja prosvjedovalo je 20. rujna na Markovu trgu. Ne pristaju na stečaj, smanjenje broja zaposlenih i podjelu tvrtke na dva dijela. Od Uprave HŽ-a traže odlazak, a Vladu smatraju odgovornom za propast Gredelja. Nekoć uspješna tvrtka s oko 1500 zaposlenih već neko vrijeme bilježi pad prihoda prodaje od 60 posto. Dug bankama i dobavljačima popeo se na 450 milijuna kuna. Sindikati prihvaćaju smanjenje broja zaposlenih, ali ne za polovinu. Pristali bi, kažu, da se taj broj smanji na 1100 radnika.

Gost Dnevnika 3 bio je Marijan Drempetić, savjetnik Uprave Gredelja. Doznajte što misli, može li Gredelj nastaviti ovakav kakav jest, s 1400 zaposlenih, s obvezama oko pola milijarde i narudžbama koje stoje (video): http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=180842&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=949318c948. (hrt.hr)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni