Bandić ponovno najavio garažu ispod HNK

Bandić ponovno najavio garažu ispod HNK

Potpredsjednik Skuppštine Davor Bernardić (SDP) ocijenio je pak kako bi gradnja garaže uz Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj trebala biti prioritet

Na aktualnom satu današnje sjednice Gradske skupštine na kojoj se raspravljalo o tri točke, među kojima se našla i informacija o razrješenjima i imenovanjima članova Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o., dok je rasprava o izmjeni Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba ponovno povučena s dnevnog reda, a gradonačelnik Milan Bandić je zakazao novu sjednicu s istom temom za 16. srpnja.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će do kraja godine ipak predložiti gradnju podzemne garaže ispod Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Potpredsjednik Skuppštine Davor Bernardić (SDP) podsjetio je pak na kronični nedostatak parkirališnih mjesta uz Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje roditelji učestalo parkiraju na trećoj prometnonj traci kako bi bolesnu djecu prenijeli u bolnicu. Ocijenio je kako bi gradnja podzemne garaže upravo uz bolnicu u Klaićevoj trebala biti prioritet.

No gradonačelnik Badnić je ocjenio kako je garaža ispod HNK prioritet, jer se tamo, kazao je, može »zaraditi koja kuna«, za razliku od garaže u Klaićevoj… Gradonačelnik je još jednom podvukao usporedbu s Bečom te je rekao kako će se iz garaže ispod HNK liftom ići »direktno u ložu s minus četvrte etaže, kao i u drugim eurospkim gradovima«.

Gradski zastupnik Dominik Etlinger (SDP) prokomentirao je da je nakon »političke smjene« Uprave Zagrebačkog holdinga očigledno došlo vrijeme i za nove smjene u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba. Napomenuo je također kako Zagreb ima najskuplju vodu u Europi i regiji, dok je javni gradski prijevoz u Zagrebu skuplji nego što je slučaj s mnogim drugim gradovima u Europi pa čak i u usporedbi s Moskvom, a Zagrepčane će otpuštanje netom izabrane Uprave Holdinga Zagrepčane koštati 2,7 milijuna kuna, koliko iznose njihove otpremnine.

No gradonačelnik Bandić je odgovorio kako on nikada nikoga nije smjenio, podsjetivši da je predstavnicima Uprave umjesto menadžerskih ugovora ponudio standardne ugovore koje su oni odbili. »Da ih nisu odbili, oni bi i dalje tamo radili, a ovako neka si traže menadžerske ugovore na tržištu rada«, odlučno je poručio gradonačelnik i dodao kako Holding 100 % poslova obavlja za Grad Zagreb te njegova Uprava nije izložena nekakvoj tržišnoj utakmici pa u tom smislu ni menadžerski ugovori nemaju nikakvog smisla.

»Pamflet koji su napisali protiv mene mogu si zadenuti za šešir«, dodao je Bandić i napomenuo da bi ova Upava Zagreb koštala 15 milijuna kuna u narednih četiri godine, koliko bi joj trajao mandat.

Gradska zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) upitala je gradonačelnika zašto nije potegnuto pitanje odgovornosti Holdingova Nadzornog odbora, s obzirom da su njegovi članovi podržali odluku o imenovanju nove Uprava, koja je bila, »kako se pokazalo, štetna za Grad Zagreb«.

Bandić je ustvrdio da Nadzorni odbor nije odgovoran za nuđenje i omogućavanje potpisivanja menadžerskih ugovora. »Da sam bio tu, to se ne bi dogodilo, ali bio sam spriječen. Čim sam bio u mogućnosti, donio sam odgovarajuće odluke. Nije odgovoran Nadzorni odbor niti predsjednica. Ne mogu sada o tome govoriti, nemojte me to ni tražiti. Sve će s vremenom doći na vidjelo i stvari će se iskristalizirati«, rekao je Bandić i napomenuo kako je to bio »fingiran natječaj«, ali da o detaljima ne želi govoriti jer je on »gospodin gradonačelnik«. »Za četiri godine vladavine ovdje, ljudi u Skupštini i Holdingu platili smo 8 milijuna eura penala za nerealizaciju sanacije vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Da sam ja to napravio dobio bih tri godine zatvora«, napomenuo je Bandić.

Etlingera (SDP) je zanimalo i zašto je za savjetnika za kulturu postavio bivšeg HDZ-ovog ministra kulture Zlatka Viteza, na što mu je Bandić odgovorio kako on ne gledao političku pripadnost nego sposobnost i koliko netko ima znanja. »Zatupniče Etlinger, vi ste očito zakopani u ideološkim rovovima. Tako možda možete napredovati unutar stranačke strukture SDP-a, ali izvan toga ne. A što vam to pitanje znači? Zar HDZ možda nije hrvatska stranka?«, upitao je Bandić i podsjetio na reference Zlatka Viteza kojega je svrstao u vrh hrvatskoga glumišta, blizu »Šove« (op. a. Fabijana Šovagovića), kojeg je ocijenio kao vjerojatno najvećeg hrvatskog glumca.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni