Bandić: Poklonit ću se i stisnuti ruku onima koji daruju krv

Bandić: Poklonit ću se i stisnuti ruku onima koji daruju krv

Među davaocima krvi bio je i vozač ZET-ovog autobusa Goran Lanc koji je krv dao već 27 puta. Naglasio je da će krv darivati dokle god bude zdravstveno sposoban

U povodu Svjetskog dana bolesnika Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) u ponedjeljak je u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu treću godinu zaredom organizirala akciju pod nazivom “ Medicinske sestre i tehničari – darujmo krv našim bolesnicima”.

Uz medicinske sestre i zainteresirane građane krv su darivali i učenici Škole za medicinske sestre Vrapče U Zagrebu.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi podržao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji se zahvalio svima na darivanju krvi.

„Svjetski dan bolesnika ustanovio je 1993. godine Sveti otac Ivan Pavao II. i danas na najbolji način obilježavamo taj dan, darivanjem onoga što je najdragocjenije, a to je krv. Zahvaljujem svima koji će danas pohoditi Petrovu 3 i druge velike gradove u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Dodao je da će poduzetniku kojem otvara i jedno radno mjesto u Zagrebu stisnuti ruku i pokloniti se, a to će učiniti i onima koji danas dođu u Petrovu i daju krv.

„Do 2003. godine, dok nisam imao moždani udar, redovito sam davao krv, a sada onima koji to rade mogu stisnuti ruku“, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri je rekla da se ova akcija održava u cijeloj Hrvatskoj. Obuhvaćeni su KBC Osijek, Opća bolnica Varaždin, Opća bolnica Dubrovnik, KBC Rijeka i KBC Split.

„Danas je Svjetski dan bolesnika i želimo našim bolesnicima darovati najdragocjenije, ono što smatramo da je najljepši dar, a to je darivati sebe. Kroz dobrovoljno darivanje krvi potičemo i javnost na akciju. Svake godine je sve veći odaziv, na dobrovoljno darivanje krvi prošle godine se odazvalo više od 137 medicinskih sestara diljem Hrvatske. Pridružuju se i liječnici, laboranti i drugo medicinsko osoblje te građani“, rekla je Lupieri.

Dodala je kako već treći put daruje krv i osjeća veliko zadovoljstvo što je svojom krvlju nekome možda spasila život.

Učenik Škole za medicinske sestre Vrapče, Filip Šturlan prvi put daruje krv te je ocijenio kako je ovakva akcija nužna.

„Osjećam potrebu da nekome darujem krv kome je to neophodno. Razmišljao sam o tome da ću možda jednom i sam trebati nečiju krv, u slučaju nesreće“, rekao je Filip za ZG-magazin.

Učenik Kralo Sunara je već dva puta dobrovoljno darivao krv. „Volim pomagati drugima i darivanje krvi je za mene humano. Razmišljao sam o tome da ću nekome spasiti život i zato sam odlučio već drugi put darivati krv“, istaknuo je Karlo.

Prvi put krv je dobrovoljno darivala učenica Vlatka Boronić te vjeruje da je nekome pomogla. Smatra da se ovakva akcija treba češće održavati.

Među davaocima krvi bio je i vozač ZET-ovog autobusa Goran Lanc koji je krv dao već 27 puta. Naglasio je da će krv darivati dokle god bude zdravstveno sposoban.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni