Bandić: Plin u Zagrebu neće poskupjeti

»U skladu s dosadašnjom politikom, kad god se stvore preduvjeti za smanjenje troškova građanima, tako ćemo postupiti. To smo demonstrirali više puta u prošlosti ali i sada s cijenama za opskrbu plinom«, zaključio je gradonačelnik Bandić

»Građani Zagreba mogu biti mirni, cijena plina će se zadržati na istoj razini bez obzira na povećanje nabavnih cijena«, najavio je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u utorak u Gradskoj upravi.

Naglasivši da je ova mjera u skladu s njegovom politikom zaštite standarda građana, gradonačelnik je dodao da će se zadržavanje dosadašnjih cijena postići putem unutarnjih rezervi Zagrebačkog holdinga, kroz daljnje povećavanje efikasnosti te smanjenjem troškova poslovanja.

»Nismo mogli utjecati na nabavnu cijenu plina, takva je odluka Hrvatske regulatorne energetske agencije, ali smo zato omogućili građanima da se cijena ne poveća. Cilj nam je pružiti što dostupnije i kvalitetnije usluge po što povoljnijim cijenama«, objasnio je gradonačelnik.

Podsjetio je također i na druge mjere što ih je Grad donio, nakon vraćanja Holdinga u ruke Gradonačelnika 2013. i to kao važnog instrumenta za efikasno upravljanje Gradom, a od kojih je ova još jedna u nizu.

Tako su 2015. smanjene cijene odvoza otpada s uvođenjem obračunavanja po volumenu spremnika umjesto kvadrature stambene površine kako je bilo prije. Već tada su građani uštedjeli od 2 do 70 posto, ovisno o kvadraturi. Dodatno smanjenje je uslijedilo 2016. nakon smanjivanja broja odvoza s tri puta tjedno, što je smanjilo cijenu dodatnih 5 do 30 posto.

Smanjene su, također, i cijene karata javnog prijevoza jer je omogućena polusatna tramvajska karta za 4 kune, a efekt je čak 15 posto veći prihodi uz trostruko povećanje broja prodanih karata nego u istom razdoblju lani. Mjesečne karte za umirovljenike i redovne studente snižene su sa 120 kuna na 100 kuna mjesečno, a mjesečni pokazi ZET-a pojeftinili su u prosjeku 33 posto. Od 1. ožujka 2017. mjesečni pokaz ZET + HŽ pojeftinio je 33 posto, dok su mjesečni pokazi za đake, studente i umirovljenike koji se mogu voziti vlakom, tramvajem, autobusom ili uspinjačom sniženi na 200 kuna, a opći na 400 kuna. Cijene parkinga su također snižene u pojedinim kategorijama od 10 do 60 posto.

Također je podsjetio da je varijabilni dio cijene opskrbe pitkom vodom za kućanstva snižen još 2015. za 10 posto, a priključci na vodoopskrbni sustav su od kolovoza prošle godine besplatni, što štiti sigurnost cjelokupnog sustava, pomaže pri evidentiranju korisnika te ukida motiv za ilegalne intervencije.

»U skladu s dosadašnjom politikom, kad god se stvore preduvjeti za smanjenje troškova građanima, tako ćemo postupiti. To smo demonstrirali više puta u prošlosti ali i sada s cijenama za opskrbu plinom«, zaključio je gradonačelnik Bandić. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni