Bandić: Plan gospodarenja otpadom će usvojiti ova ili neka druga Skupština

Bandić: Plan gospodarenja otpadom će usvojiti ova ili neka druga Skupština

(Foto: Božidar Bebek)

»Treba li ovo shvatiti kao prijetnju?«, zapitao je zastupnik Mišić, poručivši da će možda neka druga Skupština usvojiti neki drugi Plan gospodarenja otpadom s nekim drugim gradonačelnikom…

Prijedlog zagrebačkog gradonačelnika o smanjenju plaća pročelnicima gradskih ureda te savjetnicima gradonačelnika i predsjednika Skupštine koje se na dnevnom redu našao već po četvrti put u četvrtak je povučen s dnevnog reda. Oporba, ali i Bandićev koalicijski partner HDZ smatraju da se radi o »kozmetičko-populističkoj« mjeri koja Gradu zapravo ne donosi bitne uštede. S prijedlogom povlačenja ove točke izašao je gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) koji je konstatirao kako je o ovoj temi već bilo dovoljno rasprave pa nema smisla da se točka ponovno nađe na dnevnom redu. No prijedlog gradskog zastupnika Mateja Mišića (SDP) da se povuče i Prijedlog Plana gospodarenja otpadom je odbijen, također većinom glasova.

Po hitnom postupku na dnevni red su u proceduru uvršteni prijedlozi o imenovanju ravnatelja Kulturno informativnog centra te ravnatelja Centra za kulturu i informacije »Maksimir« pa su se tako na dnevnom redu Skupštine našle ukupno 54 točke.

»Ekološka katastrofa« u Podsusedu

Sjednica je započela žustro već na samom početku, oko rasprave o dnevnom redu, a sve je kulminiralo na aktualnom satu nakon što je gradonačelnik Milan Bandić konstatirao da će Plan gospodarenja otpada sigurno biti usvojen, odnosno da će ga usvojiti »ova ili neka druga Skupština«.

»Treba li ovo shvatiti kao prijetnju?«, zapitao je zastupnik Mišić, poručivši da će možda neka druga Skupština usvojiti neki drugi Plan gospodarenja otpadom s nekim drugim gradonačelnikom…

Upozorio je da planirana izgradnja centra za recikliranje i deponiranje građevinskog otpada na prostoru bivše cementare u Podsusedu predstavlja ekološku katastrofu. Ustvrdio je kako su stanovnici Podsuseda građani drugog reda jer već dugi niz godina, prvo zbog cementare, zatim zbog reciklažnog dvorišta tvrtke C.I.O.S., udišu zrak koji je lošiji čak i od onoga na Jakuševcu, a gradnjom novog centra za građevinski otpad postali bi i građanima »trećeg reda«.

Optužio je gradonačelnika da se oglušava na želje građana podsjetivši kao mu je uručeno 7500 potpisa stanovnika Podsuseda koji se protive gradnji spomenutog centra.

Ustvrdio je da osim navažanja građevinskog otpada postoje i drugi načini da se sanira klizište Kostanjek u Podsusedu. »Zašto Grad Zagreb ne izvidi alternativna rješenja za sanaciju klizišta?«, zapitao je Mišić i napomenuo da postoje bolja i brža rješenja.

»Govorite kao profesor emeritus, a pojma nemate!«

»Govorite kao profesor emeritus ekologije, odavde se javljate kao najveći stručnjak za ekologiju, a uvjeren sam da o temi pojma nemate«, replicirao je gradonačelnik Bandić i dodao da je sve što je predloženo utemeljeno na: »a) proceduri, b) zakonu, c) mišljenju struke«.

»To što ovo nitko nije riješio već 27 godina nije moja krivnja, a kada bi čekali vas išlo bi to po principu – čekaj magare da trava naraste. Plan gospodarenja otpadom će biti usvoje i točka!«, odgovorio je Bandić, dodavši kako on neće napraviti Napulj u ovom gradu.

Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) zatražio je da se dokumentira na koji su način Podsused, Resnik i Brezovica odabrani odabrani kao lokacije centara za gospodarenje otpadom, kako bi »sve bilo transparentno«. Podsjetio je na brojne peticije građana koji se protive gradnji takvih centara u svojim kvartovima.

»U Brezovici ste dobili duplo manje glasova nego što je sakupljeno potpisa na peticiji«, istaknuo je Petek.

»Moram se smijati, ovo je frapantno! Vi koji ste dobili osam glasova u Brezovici ste za transparentnost, a ja nisam! Dobio sam i danas jednu peticiju, to je demokracija. A što se tiče dokumentacije sve vam je dostupno na stranicama Grada. Svojim istupima mi dajete snage. Sutra ću raditi 17 satu, umjesto 16«, odgovorio je gradonačelnik.

Petek je na to uzvratio da su CGO-u u Brezovici protivili i članovi stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnosti iz Mjesnog odbora i Vijeće gradske četvrti Brezovica.

Boris Jagačić