Bandić otvorio fontanu na Britancu i najavio gradnju podzemne garaže

Bandić otvorio fontanu na Britancu i najavio gradnju podzemne garaže

Pred mnogobrojnim građanima i uz prigodne stihove Zbora Glazbene škole Blagoja Berse, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano je u ponedjeljak navečer otvorio obnovljeni sjeverni dio Britanskog trga s kružnim tokom i fontanom.

»Zahvalio bih svim izvođačima radova, svim ljudima koji su pomagali u ovome projektu, ali ponajviše svojim sugrađanima na strpljenju i razumijevanju koje su iskazali dok su se izvodili radovi na obnovi. Ovaj trg je zadržao svoj stari šarm s novim licem. Dok se Zagreb mijenja, on ostaje isti«, rekao je gradonačelnik Bandić prije negoli je pustio fontanu u rad i tako simbolično otvorio novouređeni trg.

Najavio je, također, obnovu fasada te suradnju Grada i Arhitektonskog fakulteta na pripremi natječajnog programa za projektiranje i idejno rješenje podzemne garaže i za cjelokupno uređenje ostalih dijelova Britanskog trga.

Iz Gradske uprave poručuju da je uređenje Britanskog trga započelo zbog nužnosti sanacije dotrajaloga asfaltnog zastora te bolje regulacije i protočnosti prometa u široj zoni raskrižja Pantovčaka, Britanskog trga, Nazorove i Kukuljevićeve ulice. Novom regulacijom prometa su oformljeni prometni otoci koji su krajobrazno oplemenili prostor kao i fontana u središtu kružnog toka.

Hortikulturno su uređene sve zelene površine u široj zoni zahvata i novoformirane na pješačkim otocima, što je uključilo sadnju 20 stabala gledičije. Obnovljena je parkovna galanterija u parku između Kukuljevićeve ulice i Radničkog dola, dvaju Klaićevih bunara i pojilice Radnički dol u parku između Kukuljevićeve ulice i Radničkog dola te je s benkovačkim kamenom obnovljena parkovna šetnica u parku između Kukuljevićeve ulice i Radničkog dola.

Sa zelene površine uz ulicu Pantovčak je izmještena bista kompozitora Blagoja Berse na lokaciju središnjega pješačkog otoka. Postavljen je javni sat na sjevernoj strani platoa Britanskog trga te je izgrađen zdenac tipa Victoria na južnoj strani platoa Britanskog trga za potrebe cvjećarskih obrta.

Zamijenjena je stara javna rasvjeta s LED rasvjetom u zoni križanja Britanskog trga, Pantovčka, Nazorove i Kukuljevićeve ulice te je postavljena nova ambijentalna rasvjeta na zelenoj površini između stabala gledičija na središnjem pješačkom otoku.

U većini medija glavna vijest bila je da se minutu prije njezina svečanog puštanja u fontanu pomokrio muškarac.

Jutarnji list prenosi kako je gradonačelnik Milan Bandić za to vrijeme bio u obližnjem kafiću, a njegovi ljudi su ga odmah obavijestili o incidentu.

»Šta je napravio?!«, upitao je Bandić svoje suradnike, ne vjerujući valjda u ono što su mu rekli.

»Ma pijana budala, sada je sve u redu. Policija ga lovi, ne znamo jesu li ga uhvatili – odgovorili su mu«.

»Bedak«, rekao je Bandić i uputio se prema bini.

(zagreb.hr / jutarnji.hr / zg-magazin.com.hr)