Bandić: Otpad će se odvoziti i četiri puta tjedno, ako treba

Bandić: Otpad će se odvoziti i četiri puta tjedno, ako treba

Što se tiče stanara u Gajevoj ulici koji imaju problema s opskrbom toplom vodom rekao je da je nalog predan i da će se pitanje tople vode riješiti za dan-dva / Stranka rada i solidarnosti neće se u političkom smislu svrstavati na ničiju stranu

Odvoz komunalnog otpada u Zagrebu, problemi stanara Gajeve koja se trenutno rekonstruira, kao i suradnja s novom Vladom RH, teme su o kojima je novinarima u četvrtak, nakon otvaranja sajma namještaja Ambienta na Velesjamu govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Poručio je da se zbrinjavanje otpada neće riješiti ovaj tjedan, ali da će otpad koji se u Zagrebu proizvede biti zbrinut. »Ekološku kulturu i svijest ljudi ne možete mijenjati preko noći. To se može samo u teoriji ili na Dnevniku, ako to netko izjavi. Ali svijet treba mijenjati korak po korak. U sljedećih mjesec dana imat ćemo točan i precizan broj mjesta na koja dolaze kamioni, zatim točan broj infrastrukture koja je tamo locirana. Imat ćemo točan broj podijeljenih posuda i kanti koje građani imaju. Smeće će se odvoziti točno s određenih mjesta gdje je to doista potrebno«, prokomentirao je Bandić.

Najavio je da će se otpad odvoziti jednom, dva, tri ili čak četiri puta na tjedan, bude li potrebno. »Dakle, za mjesec dana imat ćemo red s odvozom smeća, to će biti uređeno. Međutim, to je velik posao i ne može se odraditi u kratkom vremenu. Također, nadam se da će konačno nova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša donijeti konkretan Plan za gospodarenje otpada u Hrvatskoj, Grad Zagreb na to čeka kao ozebli sunce zadnjih godina jer nam je u cilju da napokon postavimo dobar pročišćivač otpadnih voda i Centar za gospodarenje otpadom«, rekao je gradonačelnik i napomenuo kako je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji je svoje odlagalište Jakuševac sanirao prema najnovijoj tehnologiji te uveo najmoderniji mehaničko-biološki pročišćivač otpadnih voda.

»Od nas se očekuje da napravimo mehaničko-tehnološku obradu u Centru za gospodarenje otpadom, ali mi to ne možemo napraviti bez Plana gospodarenja otpadom RH. Postoje pravila koja se ne mogu preskočiti. I zato se jako veselim konstituiranju Sabora, a idući tjedan konstituiranju nove Vlade jer je krajnje vrijeme da krenemo zajednički raditi, a što je u konačnici na dobrobit građana Zagreba i cijele Hrvatske«, poručio je.

Tražit će Vladu da građanima vrati novac za školske udžbenike

Govoreći o procesu konstruiranja nove Vlade i Sabora i ulozi njegove Stranke rada i solidarnosti u svemu tome poručio je kako ne zna što to znači biti opozicija. »Mi nikada nismo bili opozicija. Mi u Zagrebu smo uvijek za. Surađivat ćemo s Vladom na projektima koji su u interesu Grada Zagreba i cijele zemlje. To je sve ono za što se Stranka rada i solidarnosti uvijek zalagala. Naš prvi prijedlog Saboru će biti da se ljudima vrati novac za ovu godinu za školske udžbenike, a drugi naš prijedlog će biti na tragu demografske politike, riječ je o uvođenju instituta roditelja – odgajatelja. To su dva ključna problema u ovoj zemlji. Znanje, obrazovanje i demografija. Držim da nemamo većih prioriteta«, ocijenio je.

Poručio je da se u političkom smislu neće svrstavati na ničiju stranu, jer su na strani boljitka svakog građanina Hrvatske i prioriteta ove zemlje. »Nema Hrvatske bez ljudi, a nema iskoraka Hrvatske u Europu bez znanja. Nažalost, to dosad od niti jedne vlade niije bilo prepoznato«, rekao je Bandić koji se nada da će nova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem to uvrstiti u prioritete.

Što se tiče stanara u Gajevoj ulici koji imaju problema s opskrbom toplom vodom rekao je da je nalog predan i da će se pitanje tople vode riješiti za dan-dva. »Neće stanari te ulice predugo čekati. Isto kao što je bilo riješeno u Dugoj odnosno Radićevoj ulici kad se preuređivala. I ne samo to, nego ćemo obrtnicima u Gajevoj refundirati gubitke koje proizvedu za ova dva mjeseca zbog obnove ulice. I radove ćemo ubrzati, radi se od 6 ujutro do 19 sati navečer, doista cijeli dan. Pa svi želimo da to sve što prije bude gotovo«, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni