Bandić odustaje od nabavke automobila i ustraje na smanjenju plaća

Bandić odustaje od nabavke automobila i ustraje na smanjenju plaća

Andrija Mikulić (HDZ) i Davor Bernardić (SDP) su se osvrnuli na apliciranje Zagreba u fondovima EU. Bernardić je ustvrdio kako je u Izvješću vidljivo da je riječ o projektima u kojima su nositelji tih projekata uglavnom udruge civilnog društva

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine glasovima većine  gradskih zastupnika prihvaćeno je Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 2.lipnja do 31. prosinca 2013. godine. U obrazlaganju Izvješća gradonačelnik Milan Bandić nije propustio priliku posebno istaknuti sve ostvarene projekte i ciljeve u prvih šest mjeseci svog mandata. Osim toga, najavio je raskidanje ugovora o kupoprodaji automobila za Gradsku upravu do konca ljeta i raskidanje kolektivnog ugovora ako sindikati ne prihvate prijedlog za smanjenje plaća od pet do 15 posto i broja zaposlenih za pet posto svake godine u četverogodišnjem razdoblju. Najavio je i osnivanje autotaksi službe.

Davor Bernardić (SDP) u svom je obraćanju pohvalio mogućnost da se odlukom Gradske skupštine osnuje privremeno radno tijelo koje bi pratilo provedbu projekata Europske unije. Bandić je podržao ovu inicijativu te se obratio gradskom zastupniku Ivanu Tepešu (HSP-AS), koji je na jutarnjem aktualnom satu izrazio čuđenje kako je Lukoilova benzinska postaja na Oporovečkoj koju je otvorio gradonačelnik Bandić dobila uporabnu dozvolu iako je ilegalno prikopčana na vodoopskrbnu mrežu. Tada je postavio pitanje na koji će način biti obračunata potrošena voda s obzirom da stanica nema vodomjer. Bandić je obavijestio Tepeša kako je dobio informaciju kako je navedena benzinska postaja na vrijeme dobila uporabnu dozvolu za spajanje na vodoopskrbnu mrežu.

Odbijen prijedlog SDP-a

Potpredsjednici Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) i Davor Bernardić (SDP) osvrnuli su se na apliciranje Zagreba u fondovima EU. Bernardić je ustvrdio kako je u Izvješću vidljivo da je riječ o projektima u kojima su nositelji tih projekata uglavnom udruge civilnog društva. Većina se oporbenih zastupnika u svom izlaganju osvrnula na nedovoljno apliciranje projekata Grada Zagreba za fondove EU-a. Klub zastupnika SDP-a je uputio prijedlog za osnivanje Zaklade Grada Zagreba za podršku ravnopravnost spolova Marija Jurić Zagorka koji nije prihvaćen od strane gradskih zastupnika.

Točka „Informacija o stanju i događanjima na SRC Svetice“ došla je na red tek u 23.30 sati. Davor Bernardić (SDP) zatražio je da Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport zastupnicima  napokon dostavi materijale o planu z Svetice, optuživši Gradsku upravu za netransparentnost. „Ako netko na zemljištu koje nije platio ništa sagradi hotel, to je možda i krađa. Naš zadatak je to zaštititi“, poručio je Bernardić.

Pročelnik Ureda za sport Ivica Lovrić, ustvrdio je da ga cijela priča sa Sveticama podsjeća na situaciju s Cvjetnim trgom, napomenuvši kako su u nju umiješana čak i neka ista lica.

Točka o Sveticama  primljena je na znanje s 25 glasova za i 18 protiv, ali SDP-ov prijedlog da se napravi karta gradskih prostora od posebnog značaja (parkovi, trgovi, igrališta i sl.) nije prošao.

„Samo 12“ pitanja po sjednici

Zastupnici su raspravljali i o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradske skupštine Grada Zagreba. Najviše polemike izazvale su promijene u Poslovniku, koje se odnose na  ograničavanje prava gradskih zastupnika u broju postavljenih pitanja na sjednici nakon izglasavanja dnevnog reda, na 12 pitanja po sjednici koja se mogu postaviti gradonačelniku, pročelnicima gradskih upravnih tijela i upravama trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima pretežiti udio. Gradski zastupnici koji nisu organizirani u klub gradskih zastupnika mogli bi postaviti jedno pitanje na svakoj drugoj sjednici. Tako bi se broj pitanja koja mogu postaviti gradski zastupnici pojedinog kluba gradskih zastupnika određivao razmjerno broju članova pojedinog kluba u odnosu na ukupan broj gradskih zastupnika. Zastupnike oporbe zasmetalo je što Prijedlog nije donešen konsenzusom.

„Najvažniji dio sjednica Gradske skupštine nije aktualni sat, već točke dnevnog reda. Mi želimo da predstavnici oporbe više govore na sjednici baš radi toga što su oporba. Upisivanje za pitanja će početi od 7 sati i dio oporbe je to prihvatio“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. On se osvrnuo na činjenicu kako aktualni sat na sjednicama Gradske skupštine često traje i puno duže od sat vremena, što utječe na produljenje samih sjednica. „Nitko od nas nije rekao da je aktualni sat najvažniji dio sjednice, no tada je dostupan gradonačelnik i mediji, a javnost to percipira kao najvažniji dio sjednice“, odgovorio je Kosoru Dan Špicer (SDP). Zastupnik Vlado Crkvenac (Lista Milana Bandića) je u svom obraćanju zastupnicima rekao kako bi možda trebalo razmisliti o stavljanju aktualnog sata na kraj sjednice ili o tome da se prebaci za neki drugi dan.

Sjednica je zaključena danas u 1.30 sati i nastavlja se u utorak, 15. travnja.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni