Bandić obećao uklanjanje treperećih lampica iz Mesničke

Bandić obećao uklanjanje treperećih lampica iz Mesničke

„Što se tiče treperećih svjetala ovo je probni rok u predblagdansko vrijeme. Nismo još našli umirujuće svijetlo koje će goriti konstantno po noći, a biti ugašeno po danu. Kad ga pronađemo, riješiti ćemo ovaj problem“, odgovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U nastavku 19. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, gradski su zastupnici raspravljali o Prijedlogu odluke o uređenju prometa.

Prijedlogom je dozvoljena mogućnost da na stajalištima javnog prijevoza osim autobusa ZET-a mogu stajati i autobusi drugih prijevoznika, pod uvjetom da za to plaćaju naknadu i da su sklopili ugovor s Gradom. Također se propisuje obveza parkiranja teretnih automobila duljine veće od 5 metara, autobusima i radnim strojevima na posebnim parkiralištima, a ona vozila koja će se zateći na drugim parkiralištima biti će blokirana. Prijedlogom se među ostalim propisuje uređenje prometa na javnopravnim površinama u Zagrebu.

U raspravi o ovom Prijedlogu gradski su zastupnici istaknuli brojne probleme, koji se odnose na uređenje prometa u Zagrebu. Osim problema s prometnim gužvama, posebno u centru Grada, zastupnici su se osvrnuli i na promet biciklista i mopedista. „Bio sam svjedok u brojnim situacijama kada su biciklisti svojom vožnjom ugrožavali djecu i njihove roditelje. Predložio sam već davno osnivanje gradskih redara. Tko priječi kontrolora tramvaja da kad je na ulici kazni biciklistu, koji se ne pridržava prometnih pravila“, upitao je Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića).

Dinko Bilić pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odgovorio je kako je Ured tražio za takav prijedlog suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova. „Nismo dobili takvu suglasnost kojom bi prometni i komunalni redari imali veće ovlasti“, pojasnio je Bilić.

Gradski su se zastupnici dotaknuli i pitanja obnovljene Mesničke ulice za koju su ustvrdili kako ne zadovoljava osnovne uvjete sigurnosti pješaka i ostalih sudionika u prometu. Osim zamjerki zbog treperećih svjetala (solarnih katedioptera) postavljenih na graničnike između kolnika i pločnika, kritike su se odnosile i na činjenicu kako ne postoji pješački prijelaz, ali niti podignuti pločnik.

„Što se tiče treperećih svjetala ovo je probni rok u predblagdansko vrijeme. Nismo još našli umirujuće svijetlo koje će goriti konstantno po noći, a biti ugašeno po danu. Kad ga pronađemo, riješiti ćemo ovaj problem“, odgovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je rekao kako još uvijek nije dobio barem pet potpisa stanara Mesničke, koji se protive treperećim solarnim svjetlima.

Reklame uzrok prozivkiReklama Trg

Glasovima većine zastupnika prihvaćen je Prijedlog odluke o uređenju prometa. Prijedlog zaključka o uređenju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima nekretnina, koje ulaze u obuhvat regulacije potoka Črnomerec, sabirnog kanala, geotehničkih građevina i servisnog puta u zoni potoka od Fraterščice do brane Črnomerec također je izazvao oštru raspravu vladajućih i oporbe. Riječ je o isplati naknade vlasnicima nekretnina, koje ulaze u obuhvat regulacije potoka Črnomerec. Oporbeni zastupnici iz SDP-a su optužili HSLS kako se radi o političkoj točci, koja se mogla riješiti prije pet godina. Zvane Brumnić (SDP) je rekao kako misli da Skupština ne bi uopće trebala raspravljati o ovoj točci jer je ona pitanje izvršne vlasti. „Nitko ne spori pravo za isplatu naknade stanovnicima, no to je u ingerenciji izvršne vlasti, a ne Skupštine“, rekao je Brumnić.

Oporbeni zastupnici su se u raspravi dotaknuli i pitanja reklama. Davor Bernardić (SDP) podsjetio je vladajuće kako je od 1. ožujka na snazi skupštinska odluka o uklanjanju reklama sa središnjeg gradskog trga te kako sve reklame još uvijek nisu uklonjene.

Darinko Kosor (HSLS) je prozvao Bernardića i SDP kako su kroz proteklih 10 godina imali priliku donijeti odluku o uklanjanju, no nisu je iskoristili. U raspravu se uključio i Bandić koji je rekao kako je ostalo još šest reklama, od 24 koliko ih je bilo. „Ja sam kriv što ovih šest još nije uklonjeno. Točno ćete dobiti zašto ih je ostalo šest. Prije tri dana sam poslao dopis da se i to ukloni. Po peti put“, objasnio je Bandić. Nakon rasprave koja je s teme o isplati naknade vlasnicima nekretnina u području potoka Črnomerec „produžila“ na pitanje uklanjanja preostalih reklama s Trga, zastupnici su prihvatili Prijedlog, kojim će se preostalim vlasnicima nekretnina koje ulaze u područje regulacije potoka Črnomerec isplatiti naknada.

(V.V)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni