Bandić obećao iznajmljivanje praznih gradskih prostora po znatno nižim cijenama

Bandić obećao iznajmljivanje praznih gradskih prostora po znatno nižim cijenama

Najavljeno je i otvaranje „malog grada start up tvrtki“ na drugom katu paviljona broj 12 na Zagrebačkom velesajmu, gdje će se na oko 7 tisuća kvadrata omogućiti edukacija i pomoć poduzetnicima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je konferenciji za medije, na temu dodjele potpore obrtnicima, obećao kako će do Božića „izlistati“ sve prazne prostore u vlasništvu Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb, te ih po znatno nižim cijenama iznajmljivati obrtnicima i onima koji u njima žele privređivati.

„Ja sam sad u nezgodnoj poziciji jer je predizborno vrijeme pa bilo što kažem izgleda kao obećanje. No ja ne obećavam, nego i ispunjavam. Iznajmljivat ćemo prazne prostore makar za kunu po kvadratu, pa da ljudi nešto rade u njima, pa će ga barem urediti i plaćati režije“, objasnio je Bandić.

Na konferenciji je naglašeno kako je ove godine na natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti zaprimljeno 745 zahtijeva, od čega je 694 udovoljilo uvjetima i odobrene su im potpore od 12 milijuna kuna, odnosno do 30 tisuća kuna po obrtniku.

„Od 2000. godine potičemo rast i razvoj obrta bez kojih ne bi bilo ni Zagreba. Ovim smo potporama očuvali 2025 radnih mjesta, te smo dodijelili najveći broj potpora do sad“, komentirao je gradonačelnik.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić naglasio je kako je obrtnicima ova financijska potpora injekcija zbog koje mogu opstati na tržištu s obzirom na teško stanje u zadnjih nekoliko godina.

Kroz ovu mjeru do sada je dodijeljeno više od 3500 potpora u iznosu od oko 41,6 milijuna kuna. Na pitanje novinara kako komentira 3000 zatvorenih obrta u Zagrebu u proteklih četiri godine, Bandić je odgovorio kako se treba vidjeti koliko ih je otvoreno, a koliko zatvoreno, „jer se na dinamičnom tržištu svaki dan nešto otvara i zatvara“.

Start up zajednica na Velesajmu

Jedan od obrtnika koji je dobio spomenutu potporu je i Ivica Zanetti, vlasnik frizerskog salona, koji je kazao kako dodijeljeni novac nije bačen u vjetar, nego se ulaže u proizvodnju i usluge te se tako ponovno vraća u proračun.

„Za sve se mora priložiti račun, tako da taj novac nije za stvari koje nam ne trebaju. Ove nam potpore puno znače pogotovo u vrijeme recesije, no obrtnici su i u njoj pokazali koliko su žilavi i kako su preživjeli i puno teže stvari“, objasnio je Zanetti.

Najavljeno je i otvaranje „malog grada start up tvrtki“ na drugom katu paviljona broj 12 na Zagrebačkom velesajmu, gdje će se na oko 7 tisuća kvadrata omogućiti edukacija i pomoć poduzetnicima.

Potrebno je i naglasiti kako je u tijeku Javni natječaj za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge. Najniži iznos potpore po projektu može iznositi 50 tisuća kuna, a najviši 350 tisuća.

„Osigurali smo potporu od 2,5 milijuna kuna za osnivanje socijalnih zadruga, a kroz takvo socijalno poduzetništvo želimo zaposliti one koji neće lako pronaći posao. Uz to, pomažemo tvrtkama u izlazu na vanjsko tržište, potičemo inovatore i samozapošljavanje prema mjeri “Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto”, a 11. i 12. studenog na Zagrebačkom velesajmu organiziramo Start-up konferenciju Zagreb Connect “, pohvalila je rad uprave pročelnica Jozić.

 

I.Conjar