Bandić o stadionu Maksimir: Nemojte me podcjenjivati  s takvim pitanjem

Bandić o stadionu Maksimir: Nemojte me podcjenjivati s takvim pitanjem

Aktualac nije mogao proći bez demagogije. HSS-ovac Nenad Matić izrecitirao je stihove o tome kako „usred grada gleda kako stadion Dinama porpada“.  Upitao je zbog čega stadion nema krova…

„U ovako krizno i recesijsko vrijeme govoriti o tribinama je ravno političkom samoubojstvu. Nemojte me podcjenjivati! Ne mogu sada predlagati uređenje stadiona“, rekao je Bandić, dodavši kako je u uređenje sjeverne tribine već „ulupano“ 673 milijuna kuna

Boris Jagačić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojem je nedavno počeo peti mandat, jučer je, na aktualnom satu Gradske skupštine dao naslutiti kako računa na još jedan – šesti mandat prvog čovjeka Zagreba. „Ja ću nakon šestog mandata u mirovinu“, izjavio je.

Najviše rasprave na jučerašnjem „aktualcu“ Gradske skupštine potaknula su pitanja o roku puštanja u pogon žičare na Sljemenu te uređenju stadiona Maksimir.

Zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) podsjetila je da je žičara koja je u pogon puštena 27. srpnja 1963. godine od 1. srpnja 2007. van upotrebe, nakon kvara na elektromotoru. „Još 2009. godine Zagrepčani su dobili čvrsto obećanje da će do kraja 2009. žičara biti puštena u pogon. Sada je 2013., imamo stare kabine od kojih su neke završile u starom željezu, a neke po kućnim dvorištima“, istaknula je. Također ju je zanimalo hoće li Grad Zagreb oformiti gradski uredi za obitelj i umirovljenike s obzirom da recesija jako pogađa te populacije.

Gradonačelnik Milan Bandić odgovorio joj je kako se čeka izmjena prostornog plana Medvednice, koju treba donijeti Ministarstvo graditeljstva, a ne Grad Zagreb. „Hrvatski skijaški savez će nastojati izlobirati u Ministarstvu i kod predsjednika Vlade da se taj prostorni plan odobri“, odgovorio je gradonačelnik i najavio da će se Zagrepčani u tom slučaju na Sljeme voziti žičarom 2015. godine.  Ovaj prostorni plan omogućio bi gradnju žičare od Dolja do Vidikovca s međustanicom kod Brestovca.

Što se tiče pitanja o gradskim uredima poručio je da se neće formirati, ali i da Grad neće promijeniti odnos prema umirovljenicima i obiteljima nego će im pružati sve kao i do sada preko Ureda za socijalnu skrb.

Aktualac nije mogao proći bez demagogije. HSS-ovac Nenad Matić izrecitirao je stihove o tome kako „usred grada gleda kako stadion Dinama propada“.  Upitao je zbog čega stadion nema krova.

„U ovako krizno i recesijsko vrijeme govoriti o tribinama je ravno političkom samoubojstvu. Nemojte me podcjenjivati! Ne mogu sada predlagati uređenje stadiona“, rekao je dodavši kako je u uređenje sjeverne tribine do sada već  „ulupano“ 673 milijuna kuna. „Ja sam to stanje zatekao. Ono što možemo predložiti je da do konca godine damo punu informaciju fazama njegova uređenja ili o preseljenju“, kazao je Bandić. Ustvrdio je kako bi bilo poželjno da se u neiskorišteni poslovni prostor stadiona presele Zagrebački sportski savez i druge sportske institucije kako bi se uštedjelo na najmu prostora koji se za njih plaća na drugim lokacijama.

HDZ-ov Andrija Mikulić zatražio je promjenu voznog reda autobusnih linija 203 i 226 koje voze do škole u Remetama, jer djeca ili dolaze u školu prerano ili kasne. Bandić mu je kratko i jasno odgovorio: „Od sutra ćete imati novi vozni red“.

Ivan Ćelić (HDZ) upitao je zašto je ukinut Centar za prevenciju ovisnosti u sklopu Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija štampar, bez suglasnosti Grada Zagreba kao osnivača Zavoda. Bandić je poručio kako će se do jeseni provjeriti jeli tamo nešto pogrešno napravljeno te da će se sukladno tome donositi odluka o eventualnoj odgovornosti. No poručio je da nitko iz Zavoda neće otići iz fotelje samo  zato što pripada ili ne pripada nekoj političkoj opciji.

Grafiti, starački domovi i Mala scena

HSLS-ovac Alen Ostojić naglasio je problem velikog broja grafita, koji naružnjuju grad i izazivaju čuđenje turista te problem četiri pogibeljne stanice autobusne linije koja vozi ulicom Pantovčak.

Bandić mu je odgovorio kako će na čelu Povjerenstva koje će se baviti problemom grafita biti on sam, a zamjenik će mu biti upravo Ostojić, a da se rješenje problema s autobusnom postajom kod Predsjedničkih dvora (koja nije na nogostupu nego na uskom travnatom prostoru uz ulicu) mora iznaći u suradnji sa službom sigurnosti predsjednika s obzirom da iz sigurnosnih razloga nije dozvoljeno rušenje ograde Predsjedničkih dvora.

Martina Jović (SDP) upitala je kada će se urediti dom za stare i nemoćne u Donjem Vrapču, u Medarskoj ulici na prostoru vojarne. Bandić kaže kako Grad Zagreb treba tražiti svoje prostore za vlastite projekte jer od države do sada ništa nije dobio, a „niti neće“. Dodao je kako bi država za ono što mu je dužna trebala ustupiti više, a ne jednu lokaciju, ali da se to neće dogoditi. „To je sustavna politika svih Vlada. Svi zaključuju: Bandiću i njegovoj ekipi dobro ide, pa ne treba debeloj guski debljati vrat…“ No poručio je zastupnici Jović da će se za ovoga mandata izgraditi 10 domova.

Davor Bernardić (SDP) predložio je da se sukladno odluci o nabavi besplatnih udžbenika omoguće knjige svoj djeci koja živi na području Zagreba, a ne samo onima koji u Zagrebu pohađaju školu. Ukazao je da djeca iz Velikog Polja, primjerice, pohađaju školu u Velikoj Gorici, a njihovi roditelji također plaćaju poreze i prireze u Gradu Zagrebu.

„Sva djeca roditelja koji plaćaju porez i prirez u Gradu Zagrebu imat će besplatne udžbenike“,   kazao je Bandić.

Vijećnici  Dijani Pavičić Hamiš (SDP) koja je upozorila da (privatnom) Kazalištu Mala scena nakon 27 godina rada prijeti zatvaranje, pa bi bez posla moglo ostati četvero zaposlenika te vanjski suradnici, odvratio je da „nitko tko neće ugasiti kazalište“. „Ne znam što je sve ravnateljica Male scene dr. Vitomira Lončar ispričala, ali sva kazališta u Zagrebu imat će jednak tretman, za sva postoje ista pravila igre. Knjige se moraju voditi, pa to mora raditi i doktorica Lončar, pa će je Grad Zagreb tretirati  kao i teatar Exit profesora Matka Raguža. Neka podastre knjige i dobit će jednak iznos kao i lani“, rekao je Bandić.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni