Bandić o smanjenju plaća i broja zaposlenih

Bandić o smanjenju plaća i broja zaposlenih

Prema prijedlogu iznesenom sindikatima, u naredne četiri godine broj zaposlenih bi se smanjivao za pet posto svake godine, i to na način da se uz prirodni odljev stimulira i raniji odlazak u mirovinu. Predloženo je i smanjenje neto plaća u rasponu od četiri do 15 posto, ovisno o platnom razredu

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa, suradnicima, održao je jučer u Gradskoj upravi sastanak sa sindikatima potpisnicima kolektivnih ugovora na kojemu je, kao poslodavac, iznio prijedloge vezane uz reguliranje prava iz kolektivnih ugovora zaposlenika kojima se plaća osigurava u Proračunu Grada Zagreba.

Prema iznesenom prijedlogu, u naredne četiri godine broj zaposlenih bi se smanjivao za pet posto svake godine, i to na način da se uz prirodni odljev stimulira i raniji odlazak u mirovinu. Predloženo je i smanjenje neto plaća u rasponu od četiri do 15 posto, ovisno o platnom razredu.

Na kraju sastanka, gradonačelnik je zahvalio sindikalnim čelnicima na strpljenju i unaprijed im zahvalio na razumijevanju.

“Da ne diramo u džepove naših sugrađana”

“Sve predložene mjere imaju samo jedan cilj, a to je da ne diramo u džepove naših sugrađana povisivanjem cijena komunalnih usluga”, rekao je gradonačelnik. Spomenuo je, također, da je na tom tragu prije mjesec i pol dana izdao naputak svima koji su na proračunu da se bez suglasnosti gradonačelnika i to na temelju zahtjeva nadležnog pročelnika, odnosno ravnatelja ustanove i uz posebno obrazloženje i kontrolu, ne mogu zapošljavati novi djelatnici.

“S obzirom na smanjenu procjenu rasta bruto društvenog proizvoda u Republici Hrvatskoj, gospodarskom okruženju i smanjenju rejtinga države, procjenjuje se da se proračunski prihodi neće ostvarivati u planiranim iznosima, stoga je potrebno pravovremeno poduzimati mjere u cilju smanjenja proračunske potrošnje”, zaključio je gradonačelnik nakon što je iznio prijedlog o kojemu će se sindikati očitovati na narednim sastancima.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici svih sindikata, potpisnika Kolektivnih ugovora: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u RH, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika u Hrvatskoj, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Sindikat vatrogasaca Grada Zagreba, JVP Grada Zagreba i Podružnica profesionalnih vatrogasaca JVP Grada Zagreba.

Prijedlog gradonačelnika: http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/sindikati-prijedlog%20poslodavca-04022014.pdf

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni