Bandić o besplatnom parkiranju: To je pitanje opasnije od koronavirusa!

Bandić o besplatnom parkiranju: To je pitanje opasnije od koronavirusa!

Dajte mi gradove. Ovi koje ste naveli, nijedan nije ukinuo parkiranje. Ne znam odakle vam te informacije. Nemojte, ja vas molim, zašto to činite? Ovo je opasnije od koronavirusa. Ovo je koronavirus”, rekao je Bandić novinarki N1 televizije

Usprkos epidemiji koronavirusa i potresu, parkiranje se u Zagrebu i dalje naplaćjue, pa i u dijelovima koji su u najteže stradali, što gradska oporba ocjenjuje tvrdoglavošću gradonačelnika Milana Bandića i dokazom da je nedorastao situaciji zbog čega bi „trebao ići u samoizolaciju”, prenosi Index.

Štoviše, neslužbeno doznajemo da su prometni redari ostavljali opomene i na automobilima inženjera građevina – statičara koji trenutno besplatno obavljaju procjenu (ne)upotrebljivosti potresom oštećenih objekata.

Grad je donio odluku da se nenaplaćivavanje parkinga odnosi samo na ulice koje omeđuju ili su uz ogradu zagrebačkih bolnica te za sve pacijente i zdravstvene, vojne i policijske djelatnike koji sudjeluju u suzbijanju širenja koronavirusa i sanaciji štete nastale nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu.

Ostali građani u ovom trenutku nemaju pravo na besplatno parkiranje, što se odnosi i na stanare Donjeg grada, koji su bili najgore pogođeni potresom.

S druge strane, neki hrvatski, ali i europski gradovi su uveli besplatno parkiranje nakon što je zbog pandemije koronavirusa ukinut javni prijevoz.

Kad mu je novinarka N1 televizije Ivana Kopčić postavila pitanje o besplatnom parkiranju, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić joj je odgovorio da je to pitanje „opasnije od koronavirusa” te ju zatražio da mu navede koji su to gradovi uveli besplatno parkiranje.

„Dajte mi gradove. Ovi koje ste naveli, nijedan nije ukinuo parkiranje. Ne znam odakle vam te informacije. Nemojte, ja vas molim, zašto to činite? Ovo je opasnije od koronavirusa. Ovo je koronavirus”, rekao je Bandić.

Ustvrdio je da su „dezinformacije kažnjiva stvar”.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove i promet su pak priopćili da njihove službe zadužene za komunalni red i promet u mirovanju ne postupaju niti djeluju represivno prema građanima, sukladno pisanoj uputi koja je na snazi od 18. ožujka 2020. godine.

Ističu kako su sve raspoložive službe Ureda usmjerene na preventivnu funkciju i na raspoloživost sugrađanima, kako bi im pomogli i bili na usluzi u svakom trenutku.

„U slučaju iznimnih okolnosti kao što su, primjerice, zagrađivanje vatrogasnog puta, ometanje redovnog tijeka prometa u većoj mjeri, blokiranje kolnih ulaza, i dr., primorani smo primijeniti najblažu mjeru u vidu upozorenja, kako bismo spriječili ovakve situacije”, dodaje se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Ureda Dinko Bilić, a u kojem se zaključuje da „u posljednjih deset dana nije napisana niti jedna represivna mjera”. (zg-magazin)