Bandić nudi vozače Gradske uprave kao ispomoć sanitetskom prijevozu

Bandić nudi vozače Gradske uprave kao ispomoć sanitetskom prijevozu

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba u subotu je održan sastanak s predstavnicima zdravstvenih ustanova u vlasništvu Grada na temu problematike sanitetskog prijevoza.

Sastanku su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom poručio: “Sanitetski prijevoz mora funkcionirati! Pacijenti ne smiju trpiti, oni moraju doći tamo gdje trebaju.”

Gradonačelnik je na ispomoć ponudio i vozače Gradske uprave.

U protekla tri dana, od kada su djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u štrajku, uz pomoć vozača ZET-a i zdravstvenih ustanova Grada Zagreba obavljeno je 1085 sanitetskih prijevoza. Iako za sada sve funkcionira bez poteškoća, na sastanku je zaključeno kako ovo nije dugoročno rješenje i da je kompromis, odnosno dogovor potrebno postići čim prije.

Vozači sanitetskog prijevoza štrajkaju zbog smanjenih koeficijenata na plaće. Naime, izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti 2011. godine definirana je nova djelatnost sanitetskog prijevoza, koja se bavi prijevozom kroničnih bolesnika od njihovih domova do Ustanova, za razliku od Hitne službe koja se bavi urgentnim stanjima. Izmjenama i dopunama Zakona iz 2012. omogućeno je Zavodima za hitnu medicinu da obavljaju djelatnost sanitetskog prijevoza i koeficijenti su bili jednaki za te dvije djelatnosti. Stupanjem uredbe o izmjenama i dopunama 2014., definirano je mjesto III kategorije kojim je snižen koeficijent medicinskim tehničarima sa 1.067 na 0.951 te vozačima djelatnosti sanitetskog prijevoza sa 0.951 na 0.776.

„Dodatkom I. kolektivnom ugovoru napravljene su određene korekcije gdje su svima dali 20 posto na uvjete rada što je dovelo do određenog mira. U 2015. HZZO je proveo izvanrednu kontrolu kojom je utvrđeno da se vozačima sanitetskog prijevoza plaća obračunava i isplaćuje nepripadajućim koeficijentom od 0,951 umjesto 0,776”, izjavio je početkom prošlog tjedna pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč te dodao da su temeljem toga dobili opomenu. Nakon toga, Nastavni zavod postupio je sukladno nalogu i zakonu te počeo primjenjivati nove koeficijente. Od tada se stvara nezadovoljstvo ljudi koji rade u sanitetskom prijevozu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni