Bandić: Nije istina da smo najgori, u Zagrebu se odvaja 24 % otpada

Bandić: Nije istina da smo najgori, u Zagrebu se odvaja 24 % otpada

U stanci sjednice Gradske skupštine u četvrtak gradonačelnik Milan Bandić je novinarima rekao kako ne stoje tvrdnje da je Zagreb na začelju EU-a po odvojenom prikupljanu otpada te je svoju izjavu potrkijepio podatkom da se u hrvatskoj prijestolnici odvaja 24, a ne 1 posto otpada kako se govori.

»Zagreb je u tome najbolji od svih hrvatskih gradova. Jedini smo u Hrvatskoj sanirali deponij po najboljoj postojećoj metodologiji, jedini smo napravili pročistač otpadnih voda, a bit ćemo i prvi koji će napraviti centar za gospodarenje otpadom«, rekao je Bandić.

Najavio je kako bi se s primjenom naplate odvoza komunalnog otpada proporcionalno količini stvorenog otpada moglo početi za pet-šest godina jer se prije toga neće steći potrebni tehnološki uvjeti. Iskanuo je kako se ovaj problem stvarao 50 godina te ga se sada ne može riješiti preko noći.

Naglasio je kako se mora poraditi na dizanju ekološke svijesti kako bi građani shavitli i da je recikliranje ujedno i put ka manjim računima svakih šest mjeseci. Lani su, prema njegovim riječima, poslali iste ili račune umanjene za 3 do 30 posto iznosa te najavio da će u svibnju opet poslati manje.

Bandić očekuje skorašnji sastanak s novim ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem kako bi se odredila strategija gospodarenja otpadom na načinj da to bude plod zajedničkog dogovora i konsenzusa između Zagreba, regije i ministarstva. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni