Bandić nema većinu za izglasavanje proračuna

Bandić nema većinu za izglasavanje proračuna

Unatoč tome što koaliciji Stranke rada i solidarnosti (RIS) i HDZ-a zbog raskida koalicije s Neovisnima za Hrvatsku (NHR) nedostaju tri glasa za većinu, Bandić nije pokazao brigu zbog mogućih izvanrednih izbora ako proračun ne bude usvojen

Iako je zbog narušenog zdravlja trebao ostati na odjelu Klinike za plućne bolesti Jordanovac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je na štakama, vidno iscrpljen došao na aktualni sat 18. sjednice Gradske skupštine. Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) posebno je pozdravio Bandića, koji se trenutno liječi od zbog plućne embolije, a zastupnici su pritom zapljeskali. Prva dnevna točna na današnjoj sjednici Skupštine je proračun Grada Zagreba za 2019. godinu “težak” čak 8,19  milijardi (10,2 milijarde s proračunskim korisnicima). Kako se gradonačelnik nakon aktualnog sata vratio u bolnicu, proračun će ipak »braniti« njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik.

Gradonačelnik Bandić je, prema pisanju Jutarnjeg lista, prije izlaska iz bolnice potpisao izjavu da na vlastitu odgovornost izlazi iz bolnice, tvrdeći da »mora biti na aktualnom satu, ali da će se brzo vratiti«.

Unatoč tome što koaliciji Stranke rada i solidarnosti (RIS) i HDZ-a zbog raskida koalicije s Neovisnima za Hrvatsku (NHR) nedostaju tri glasa za većinu, Bandić nije pokazao brigu zbog mogućih izvanrednih izbora ako proračun ne bude usvojen. »Svojim dolaskom ne riskiram zdravlje, liječnici su mi dozvolili izbivanje na nekoliko sati. Ako ne budemo imali 26 ruku ići ćemo na izbore, pa izbori su legitimni«, poručio je.

Gradski zastupnici NHR-a predvođeni Brunom Esih napustili su »aktualac«, a u Staru gradsku vijećnicu je ušao čelnik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, kojeg je od tamo (ponovno) udaljio zaštitar, budući da on nije zastupnik u Gradskoj skupštini.

Aktualni sat je počeo u 9:00 sati, a rasprava o dnevnom redu započela je tek u podne, nakon dvije polusatne pauze koje su zatražili klubovi zastupnika RIS-a i HDZ-a. Stanke su zatražili dr. Ana Stavljenić-Rukavina te Drago Prgomet (HDZ) »radi konzultacija«.

Oporbeni gradski zastupnici smatraju su pauze tražene radi »kupovanja vremena«, kako bi se odgodila rasprava o zagrebačkom proračunu, dok se ne osiguraju tri ruke koje bi vladajućima osigurale većinu potrebnu za njegovo izglasavanje.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras je poručio kako Zagrepčani ovo ne zaslužuju. »Evidentno je da HDZ i gradonačelnik nemaju većinu. Oni dva puta po 30 min. odgađaju glasanje i imaju ideje da građani glasaju tajno, da građani uopće ne čuju tko je kako glasao«, rekao je Maras i poručio kako SDP to neće dopustiti.

Ustvrdio je kako građani zaslužuju da se na direktnim izborima izjasne podržavaju li ovakvu politiku, gdje se HDZ-ov predsjednik Skupštine Andrija Mikulić »zubima drži za fotelju« koju ne želi napustiti.  

https://www.facebook.com/gosdpzagreb/videos/362270090996141/

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je ustvrdio kako se nastavlja maltretiranje zastupnika i građana, u režiji Milana Bandića i HDZ-a. »Tjedan dana su davali izjave da će proračun sigurno proći i da imaju dovoljno ruku, a danas je druga situacija«, prokomentirao je Tomašević ustvrdivši kako politička trgovina očito (još) nije uspjela.

Na aktualnom satu gradonačelniku Bandiću je zaželio dug život, ali i političku smrt na predstojećim izborima. No Bandić mu nije ostao dužan poručivši mu neka ne pokazuje lažnu brigu za njegovo zdravlje te dodao da je on (Tomašević) već ionako politički »izrecikliran«. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni