Bandić: “Neki iz Čistoće nisu napravili svoj posao pa će biti deponirani”

Bandić: “Neki iz Čistoće nisu napravili svoj posao pa će biti deponirani”

(Naslovna fotografija: Dnevnik.hr)

Gradsku zastupnicu Silvu Žele (SDP) zanimalo je zašto se u Zagrebu zabranjuje rad lunaparka koji ne može dobiti lokaciju za rad niti dozvolu. Upitala je tko je taj koji onemogućava rad lunparka, ako već postoji interes djece i roditelja…

Gospodarenje otpadom, lunaparkovi u Zagrebu, preuređenje Britanskog trga, neke su od tema koje su otvorene na aktualnom satu današnje, 46. sjednice Gradske skupštine.

Nezavisna gradska zastupnica dr. Sandra Švaljek ukazala je na povećan broj divljih deponija zaključivši da se broj deponija povećava otkako je broj odvoza komunalnog otpada smanjen s tri na dva odvoza tjedno. Ustvrdila je i da Zagrebački centar za gospodarenjem otpadom osnovan prije tri godine još uvijek nije u funkciji.

»Gradonačelniče jeste li vi i vaša administracija sposobni riješiti pitanje gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu?« izravna je bila Švaljek koju je zanimalo kakvi su planovi za budućnost glede gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik Milan Bandić je odgovorio da stvaranje divljih deponija nije posljedica smanjenog odvoza komunalnog otpada. »Divlji deponiji su pitanje odgoja i civilizacije, nemaju nikakve veze s odvozom komunalnog otpada. Jeste li vi uopće u temi? Komunalni otpad je jedno, a glomazni otpad nešto drugo«, odvratio je Bandić. Ustvrdio je da deponiji nastaju po principu »evo mraka, evo rodijaka« pa neki građani pod okriljem mraka, izbacuju šutu, kamen, stari namještaj itd. jer im se ne vozi do reciklažnog dvorišta, a ne iznose ga niti u jednom od dva godišnja termina za odvoz takvog otpada.

Pojas vežu tek na Bregani

Najavio je da će do kraja ovog mjeseca biti podijeljeno svih 60 tisuća posuda koje je Grad naručio. »Neki iz Čistoće nisu odradili svoj posao i ovih dana će i oni biti deponirani«, najavio je gradonačelnik konstatiravši kako se Čistoća nije dobro pripremila za smanjeni broj odvoza otpada. »Trebali su me na to upozoriti pa bismo pričekali još mjesec dana s provedbom«, dodao je.

Gradonačelnik je, međutim, uvjeren da deponiji nastaju zbog neodgovornosti (dijela) građana. »To vam je isto kao i s vezanjem pojasa u automobilu. Kod nas se nitko ne veže, a kad se dođe do Bregane svi se vežu jer znaju da će preko granice platiti 100 eura kazne. A ovdje odmah zove rođak rođaka i sve je sređeno. Probajte to napraviti u Švicarskoj«, kaže Bandić.

Zaključio je da se problem gospodarenja otpadom mora prvenstveno riješiti na razini države, a tek onda se može riješiti na razini Grada.

Gradsku zastupnicu Silvu Žele (SDP) zanimalo je zašto se u Zagrebu zabranjuje rad lunaparka koji ne može dobiti lokaciju za rad niti dozvolu. Žele je upitala tko je taj koji onemogućava rad lunparka, ako već postoji interes djece i roditelja, a Mjesni odbor i Vijeće gradske četvrti su mu dali suglasnost.

»Gradonačelnik! To nije Zagreb kakvog ja vidim. Nema toga, nema lunaparka. Prešla se tu crta. Ako vam je do lunaparka otiđite u neki susjedni grad koji ga ima i poručite onima koji su vas uputili da mi ne pišu, da ne troše papir na to«, poručio je Bandić.

»Šokirana sam vašom izjavom. Znači, djeca i roditelji više neće moći ići u lunapark u Zagrebu«, začudila se Žele i napomenula da jedan Amsterdam ima lunapark i to u središtu grada.

Bandić je odgovorio da to u Amsterdamu nije pravi lunapark, ali da će se, ako se baš ne može bez lunaparka u Zagrebu, razmotriti mogućnost da se za njega nađe lokacija na nekom parkiralištu.

Za jeftiniji odvoz uginulih životinja

Žele je još predložila da se smanji iznos od 300 – 325 kuna koliko Veterinarsko-higijenski servis naplaćuje za odvoz uginulih kućnih ljubimaca te oni često završe u komunalnom otpadu čime se stvara opasnost od širenja zaraze.

Gradonačelnik se složio s prijedlogom. »Moramo tim ljudima izaći ususret. Gubitak kućnog ljubimca već je sam po sebi stresan«, konstatirao je Bandić i predložio da se za to ubuduće naplaćuje simboličan iznos ili bude čak i besplatno.

SDP-ovca Tina Pažura je zanimalo je kada će biti završeni radovi na Britanskom trgu te hoće li tamo uopće biti postavljena fontana, kao što je bilo najavljeno jer se to ne može zaključiti iz dosad izvedenih radova. Zanimalo ga je i koliko će tamo biti manje parkirališnih mjesta.

»Tamo će biti park, staza, klupe i odmorište za građane. Strpite se još mjesec i pol dana. Rok isporuke za dijelove da bi fontana radila je 45 dana i zato se usporeno radi. Tamo nikad više neće biti automobila, tamo će biti drvored i park. Građani će pljeskati za osam mjeseci kad prolista drveće i kada će sjediti na klupicama s djecom. Bit će sve prekrasno! Sjećate se kako su me prije dva mjeseca napadali da ću uništiti Britanski trg. A pogledajte ga sada. Nema više žnora ni prikolica, sad izgleda kako treba«, kazao je zagrebački gradonačelnik. Dodao je da Zagreb ima 46 fontana i da su ih sve odlučili obnoviti te napraviti nove tamo gdje ih treba.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni