Bandić najavio sortirnicu i uvođenje mehaničke obrade otpada “za tri godine”

Bandić najavio sortirnicu i uvođenje mehaničke obrade otpada “za tri godine”

»To je sigurno, to nije obećanje. Ali ja imam samo 50 posto mogućnosti, ostatak je na drugima«

Na intervenciju su po prvi puta u Zagrebu pozvana sva vozila i sve cisterne Grada Zagreba, više od 200 vatrogasaca i 60 vatrogasnih i 30 specijaliziranih vozila Zagrebačkog holdinga

Požar na odlagalištu otpada Jakuševec koji je buknuo u srijedu navečer jučer je nakon velike vatrogasne intervencije uspješno ugašen, a gradonačelnik Milan Bandić je poslijepodne po drugi put obišao požarište. Tijekom požara došlo je do zagađenja zraka, a potegnulo se i pitanje sigurnosti Zagrepčana.

»Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije bila u pitanju. Ovo nam opet pokazuje kako Zagreb ima najbolju tehniku i vrhunske vatrogasce koji su u rekordnom roku požar stavili pod kontrolu«, rekao je gradonačelnik i dodao: »Konačno je došlo vrijeme da riješimo i treću sastavnicu zagrebačkog gospodarenja otpadom«.

Međutim, kako je rekao, u svim dosadašnjim vladama nije imao ozbiljnog sugovornika, a ministri zaštite okoliša se učestalo mijenjali pa nije imao s kime komunicirati.

»Sada bi se već imalo s kim komunicirati i to ćemo riješiti – i sortirnicu, i mehaničku obradu«, rekao je gradonačelnik.

»Moramo raditi zajedno. Sada ima dovoljno ruku u Saboru da mogu neke stvari postaviti na pravo mjesto. Poštivat ćemo europske standarde o ekologiji i to ćemo uvjetovati i sadašnjoj vladi«, dodao je Bandić.

Najavio je da se konkretno rješenje može očekivati »unutar tri godine«.

»To je sigurno, to nije obećanje. Ali ja imam samo 50 posto mogućnosti, ostatak je na drugima. Financijske konstrukcije za prioritete uvijek ima, para uvijek ima, samo treba dogovor«, kaže Bandić.

Uz gradonačelnika požarište su obišli pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Zlatko Križanić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« Zvonimir Šostar te predstavnici komunalnih tvrtki u sklopu Zagrebačkog holdinga.

Zapovjednik Jembrih je kazao da se požar vrlo brzo proširio na površinu 70×80 metara i dubinu od 3 do 4 metra. Oko 22 sata otvorenog plamena više nije bilo. Na intervenciju su po prvi puta u Zagrebu pozvana sva vozila i sve cisterne Grada Zagreba, više od 200 vatrogasaca i 60 vatrogasnih i 30 specijaliziranih vozila Zagrebačkog holdinga.

»Logistički, ovo je bila jedna od najtežih operacija«, rekao je Jembrih napomenuvši kako sada na terenu ostaju dežurne ekipe zbog velike količine gorivog materijala.

Zlatko Križanić je dodao kako su se na dojavu i poziv odazvala sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva čime se ponovno dokazalo jedinstvo zagrebačkog vatrogastva.

Tomislav Jurić iz Zagrebačkog holdinga je istaknuo kako su odmah po dojavi na teren uputili sve raspoložive dežurne ekipe opremljene specijaliziranim vozilima koje su od početka intervencije služile na terenu kao svojevrsna ispomoć. Smatra da je Zagreb još jedanput demonstrirao kako je dobro organiziran i da je zaista europska metropola pa i onda kada se govori povezanosti hitnih i komunalnih organizacija na području grada.

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ »Dr. Andrija Štampar« tvrdi da bojazni za građane nema.

»Djelatnici Zavoda su na prvu dojavu o požaru uzrokovali zrak u kojem nije bilo bitnog povećanja bilo kakve tvari koja bi bila štetna za ljudsko zdravlje. Nekoliko sati nakon izbijanja požara bile su povećane vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), koje su veći idućeg dana ujutro bile u granicama normale. S obzirom na alarmantne podatke koji se pojavljuju u nekim medijima moram reći kako su takve vrijednosti nakon požara uobičajene, međutim moramo znati da je Zakon takav da ne smije biti preko 50 mikrograma po m³ zraka lebdećih čestica 35 dana u godini, odnosno godišnji prosjek ne smije biti više od 40 mikrograma po m³ tako da zdravlje građana zaista nije ugroženo«, kaže Šostar.

Napomenuo je da se starijima i djeci, što i zbog vrućina ne preporuča šetnja u neposrednoj blizini požarišta te napomenuo kako se nove analize redovito rade. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni