Bandić najavio smanjenje cijena komunalnih usluga

Bandić najavio smanjenje cijena komunalnih usluga

Nakon najave smanjenja cijena gradonačelnik je istaknuo kako će ga zbog takve izjave mnogi optužiti da je „bubnuo“, no naglasio je da su takvi slično tvrdili kad je obećao besplatne udžbenike za školarce

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je konferenciji za medije u Gradskoj upravi najavio smanjenje cijena nekih komunalnih usluga, pritom komentiravši jučerašnje izjave HDZ-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini Andrije Mikulića, kao i Davora Bernardića (SDP), koji su izrazili sumnju u navodno bolje poslovanje Zagrebačkog holdinga, na temelju čega im je agencija Standard & Poor’s povećala rejting. Kako tvrde zastupnici radi o prelijevanju iz „šupljeg u prazno“ jer su trgovačkom društvu povećane donacije iz gradskog proračuna.

„Razlog povećanja rejtinga je bolji odnos Holdinga i Grada, a gradonačelniku i svima u Gradskoj upravi je cilj isporučiti kvalitetnu uslugu pod što manjim cijenama, a to i činimo jer ćemo do kraja godine smanjiti neke cijene komunalija“, kazao je gradonačelnik pritom istaknuvši kako će ga nakon takve izjave mnogi optužiti da je „bubnuo“, no kako je naglasio, takvi su slično tvrdili kad je obećao besplatne udžbenike za školarce.

S tim se složila i predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban navodeći kako su proveli niz mjera financijskog restrukturiranja, kojima je smanjena kreditna izloženost i ukupan dug za 1,6 milijardi kuna, a broj zaposlenih je manji za 12 posto.

„Podsjećam kako je međunarodna agencija uočila pozitivne pomake u poslovanju Holdinga, a sigurno ne bi povećali rejting da nisu prepoznali neke naše dobre odluke i smjer u kojem idemo. Proces restrukturiranja se nastavlja pa još trebamo refinancirati obveznice, te izraditi nove modele upravljanja imovinom“, naglasila je Stojić Deban.

Situaciju je slikovito komentirao i Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, navodeći da je međunarodna agencija sudac na nogometnom terenu, kada se jedna i druga strana ne mogu dogovoriti oko igre.

„Držimo stvari ne samo pod kontrolom, nego idemo u najboljem mogućem smjeru. Neka se poklope oni koji komentiraju rad Gradske uprave, jer smo vidjeli što su oni učinili kad su za to imali priliku. Postigli smo napredak bez povećanja cijena, a to je moguće samo uz skladan odnos Holdinga i Grada“, objasnio je Kojić dodavši kako su razlozi povećanja rejtinga navedeni u izvješću agencije Standard & Poor’s.

Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik je također kazao kako je Generalni urbanistički plan Sesveta, o kojem će Gradska skupština sutra odlučivati, potreban zbog legalizacije i „ da bi se ljudima omogućio dostojanstven život“, a najavljeni projekti u Branimirovoj i Radničkoj su u tijeku izrade, kazao je Bandić. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni