Bandić najavio rekonstrukciju Velesajma u sklopu projekta “zagrebački Manhattan”

Bandić najavio rekonstrukciju Velesajma u sklopu projekta “zagrebački Manhattan”

Što se tiče sajmova, ove godine izlaže 450 izlagača iz 32 zemlje i Hrvatske na ukupnoj površini od 25 tisuća četvornih metara i čitavog Kongresnog centra

Na Zagrebačkom velesajmu od 20. do 24. veljače održat će se sajmovi Nautika, Dani lova i ribolova, Hotel&Gastroteh, a 23. i 24. velječe Festival maslina u Zagrebu.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare predstavila bogat i raznolik sajamski program te naglasila kako se na sajmovima očekuje veći broj posjetitelja nego prošle godine, odnosno očekuje ih se više od 30 tisuća.

„Ova godina je za nas posebno važna jer Zagrebački velesajam obilježava 110. obljetnicu kontinuranog poslovanja i djelovanja”, rekla je Tomšić.

Naglasila je kako je Zagrebački velesajam utkan ne samo u identitet radnika, nego je dio indentiteta Zagreba i Hrvatske. Najavila je da će se obljetnica obilježiti u lipnju prigodnim programom, ali i na sam dan stvaranja Velesajma svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Izrazila je uvjerenje da će se za mandata gradonačelnika Milana Bandića na Velesajmu izgraditi novi sajamski Kongresni centar.

Što se tiče sajmova, ove godine izlaže 450 izlagača iz 32 zemlje i Hrvatske na ukupnoj površini od 25 tisuća četvornih metara i čitavog Kongresnog centra.

Kao perjanicu sajamske sezone Tomšić je izdvojila Sajam nautike koji je najveći u ovom desetljeću i raste šestu godinu zaredom.

„Rast površine je 8 posto, rast broja izlagača 13 posto. Odlično je stanje u maloj brodogradnji, odnosno usluga i rast izložaka je 11 posto“, spomenula je Tomšić.

Na 28. Sajmu nautike u sedam paviljona predstavlja se 300 izlagača iz 29 zemalja svijeta, s više od 280 plovila. Uz odličnu domaću ponudu na Nautici će se predstaviti i najpoznatiji svjetski proizvođači plovila. Na sajmu će biti iznimna ponuda vanbrodskih motora, a bit će izloženi gotovo svi koji se nude hrvatskom tržištu, Yamaha, Honda, Suzuki i drugi.

Tri su svjetske premijere – plovila Viper 625 gumenjak, Grašo 6.2 i Šibenik 800 te jedna svjetska vice-premijera Jette Noer 250X.

Na 11. Sajmu Hotel&Gastroteh gostuje 38 izlagača iz 8 zemalja dok na 3. međunarodnom sajmu opreme za lov i ribolov, Dani lova i ribolova koji organiziraju Hrvatsko lovačko društvo i Grad Zagreb sudjeluje 58 izlagača iz 10 zemalja. Značajan je i Festival maslina u Zagrebu s respektabilnim izlagačima maslinovog ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja.

„Znamo da je poduzetništvo pokretač, kotač našeg gospodarstva“, rekao je gradonačelnik Bandić koji se zahvalio timu ZV-a i direktorice Tomšić. Također se zahvalio i brojnim izlagačima koji su prepoznali Zagrebački velesajam i njegove sajmove.

Spomenuo je kako je Milan Amruš kao gradonačelnik Zagreba napravio fontane na Zrinjevcu, a i on je nakon sto godina napravio fontane.

Poručio je kako je nakon tih fontana red da se “redizajnira” Velesajam i dio Novog Zagreba te se na na plohi od oko 1,3 milijuna kvadrata napravi grad u gradu.

“To je veći projekt od Zagreba na Savi, ali isto tako važan. To će biti novi zagrebački Manhattan o kojem ćete čuti u narednim mjesecima“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Dodao je da je Grad Zagreb objavio i javni poziv za zainteresirane ponuditelje

„Ova jedinstvena ploha omeđena je na jugu Avenijom Dubrovnik, na zapadu Zimmermannovom, a na istoku Avenijom Većeslava Holjevca te na sjeveru nasipom rijeke Save. Neka se jave najbolji ponuditelji sa najboljim sadržajem ponuda”, kazao je Bandić

Dodao je da Zagrebački velesajam, redizajniran, osuvremenjen sa novom tehnologijom u vrijeme kibernetičke i informatičke revolucije neće biti ono što je nekad bio, ali će i dalje ostati prepoznatljiv na karti europskih sajmovanja.

„Lijepo je biti u Zagrebu, gdje je stopa nezaposlenosti manja od 4 posto, odnosno 3,8 posto. Nadam se da će nakon ovih sajmova biti još barem desetak nezaposlenih manje i da će poslovni partneri koji dođu u Zagreb sklopiti nove poslove, jer je to mjesto susreta, razmjene iskustava tehnologije…“, poručio je gradonačelnik Bandić

Ivana Vranješ