Bandić najavio: Iduće godine žirafe se vraćaju u ZOO

Bandić najavio: Iduće godine žirafe se vraćaju u ZOO

»Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad zoološkog vrta u godinama koje dolaze te stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada«, naglasio je voditelj projekta Jurica Ambrožić

»Ovo je povijesni trenutak, ne samo za Zoološki vrt grada Zagreba, nego i za cijelu Hrvatsku. Jedan od najljepših i najstarijih zooloških vrtova u ovom dijelu Europe postaje ljepši i bolji kako za svoje stanovnike, tako i za posjetitelje«, istaknuo je u srijedu Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta nakon što je označen završetak projekta Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza.

Kroz projekt je maksimirsko Divlje srce grada dobilo novi Istočni ulaz, edukativni centar i zgradu restorana, odmorište i vidikovac te volijeru za afričke ptice s biofilterom. Osim toga, novu nastambu na prvom otoku dobili su i dalmatinski pelikani, vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki se vrt »proširio« na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine. Projekt je započeo u listopadu 2014., a tijekom izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih Zoološki vrt je radio smanjenim kapacitetima te neki sadržaji tijekom izvođenja radova iz sigurnosnih razloga nisu bili dostupni posjetiteljima.

»Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad zoološkog vrta u godinama koje dolaze te stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada. Sam projekt je namijenjen podizanju turističke ponude grada Zagreba i kvalitete zoološkog vrta kroz povećanje kapaciteta edukacije i obrazovnih programa, a uvjeren sam da će ovaj projekt vrijedan 38 milijuna kuna naposljetku služiti Zagrebu na čast«, naglasio je voditelj projekta Jurica Ambrožić.

»Hvala svima što su sudjelovali u ovom projektu te najavljujemo da ćemo osigurati novac da konačno vratimo iduće godine žirafe u zoološki vrt«, poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Kako bi se projekt ukupne vrijednosti 37.853.343,04 kuna uspješno realizirao i pravovremeno priveo završetku, čak 95 %, odnosno 35.960.675,88 kuna, financiralo se novcem Europskog fonda za regionalni razvoj.

lav_zoo_hoyka

»Nije funkcija zoološkog vrta samo edukacija, to je mjesto dječjih osmjeha i čuđenja, svega onoga što djeca tu doživljavaju. Dobili smo kvalitetniji zoološki vrt, kvalitetniju turističku atrakciju i ljepše ovo Divlje srce Zagreba. Nije lako napisati EU projekt, iza svega ovoga krije se puno rada i ekipa koja je na svemu neumorno radila«, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Cilj projekta modernizacije je povećati kvalitetu turističke ponude Grada Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb izgradnjom novih atraktivnih sadržaja namijenjenih smještaju životinja i kvalitetnijem pružanju usluga posjetiteljima. Jedan od ciljeva jest i povećanje broja posjetitelja i to s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije sa 18.000 na 24.000 godišnje. Kroz povećanje turističkog i edukacijskog potencijala i ponude Zoološkog vrta svakako se jača turistički potencijal grada Zagreba, uz istovremenu uspostavu učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja ustanove.

Projektom je otvoreno i 13 novih radnih mjesta uz nove poslovne prilike za male i srednje poduzetnike, bez obzira na to je li riječ o postojećim ili budućim dobavljačima radova, roba i usluga Zoološkom vrtu.

Više o projektu modernizacije možete saznati u brošuri zagrebačkog ZOO-a (pdf). (zg-magazin)

Komentari su zatvoreni