Bandić najavio gradnju “Bandićevih fontana” i pozvao Kosora na ostavku

Bandić najavio gradnju “Bandićevih fontana” i pozvao Kosora na ostavku

Tijekom rasprave ocijenjeno je da prijedlog rebalansa nije utemeljen i zamjereno je da se njime razbacuje ulaganjima u fontane i kojekakve projekte, dok istovremeno u nekim zagrebačkim naseljima još uvijek nema vodovoda

Rebalans kojim se zagrebački proračun trebao povećati za 250 milijuna kuna, sa 6,85 milijardi na 7,1 milijardu niti drugi put nije »prošao« Gradsku skupštinu. Za takav prijedlog gradonačelnika Milana Bandića u utorak je bilo 18 gradskih zastupnika, a 22 su bila protiv.

Gradonačelnik Milan Bandić u nastavku je sjednice pozvao predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) da podnese ostavku zbog raskidanja koalicijskog sporazuma s njegovom listom i odbijanja njegova prijedloga rebalansa koji su kritizirali i drugi gradski zastupnici iz SDP-a, HNS-a i HDZ-a. Oni ga također smatraju neutemeljnim i nerealnim, posebice kad je riječ o gradnji fontana.

»Imam viziju u svojih 15-16 godina gradonačelnikovanja. Nisam na vašu odluku čekao kao tele na klanje«, rekao je Bandić i nastavio obraćajući se Kosoru: »Znate li plivati? Fontane su plitke. Ove fontane zvat će se Bandićeve fontane i to vas boli. Možete i vi, ali trebaju vas prvo izabrati za gradonačelnika. Ili ste u zoni odgovornosti ili u oporbi«.

»Ne možete sjediti dugo na dva stolca. Morate se odlučiti. Napustili ste gnijezdo, a zadržali ste mjesto, plaću, sobu i političku govornicu. To ćete morati potražiti drugdje«, poručio je Bandić Kosoru, na što mu je predsjednik Skupštine odgovorio da je Bandić sam davno odlučio o prekidu suradnje.

»Bili ste u pritvoru kad je Vaša zamjenica (Jelena Pavičić-Vukićević) jednostrano raskinula suradnju s nama. Više nismo u suradnji i nećemo ni biti. A što se tiče odgovornosti – dajmo ostavku zajedno i idemo na izbore. Mislim da sam bio više nego jasan«, odgovorio je Kosor.

Bandić mu je pak uzvratio da je on izabran neposredno, a za Kosora je rekao da se skriva iza drugih te mu je poručio: »Odlučite se: Bandić ili Karamarko! Očekujem Vas kao protukandidata«.

Nakon stanke za Klub gradskih zastupnika SDP-a, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da rebalans ne podupiru jer u njemu nema ključnih, a najavljenih projekata. »Jednostavno ne želimo da se novac troši proizvoljno«, zaključio je.

Tijekom rasprave ocijenjeno je da prijedlog rebalansa nije utemeljen i zamjereno je da se njime razbacuje ulaganjima u fontane i kojekakve projekte, dok istovremeno u nekim zagrebačkim naseljima još uvijek nema vodovoda.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nije uspio uvjeriti gradske zastupnike da prihvate rebalans, navodeći kako je novac potreban za nove vrtiće, škole, za sportske objekte vezane uz Europske sportske igre, za legalizaciju. Istaknuo je kako je možda nešto drugo doista prioritet, ali da nije stigao ni jedan amandman, već samo političke ocjene kako se radi o predizbornoj kampanji. U ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić rekao je da rebalans ne mogu prihvatiti, ali da su za besplatne udžbenike za srednjoškolce.

Gradonačelnik Bandić je pak najavio još dva nova rebalansa proračuna sa šest kapitalnih projekata vrijednih 300 milijuna kuna, među kojima je i obnova fasada. Zbog odbijanja rebalansa, rasprava o izmjenama programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture postala je suvišna i sjednica je završila. (zg-magazin / hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni