Bandić na Mirogoju položio vijence i zapalio svijeće za žrtve Vukovara

Bandić na Mirogoju položio vijence i zapalio svijeće za žrtve Vukovara

 „To je dan tuge, ali i dan pijeteta, dan radosti, dan kad se moramo prisjećati svih njih sve dok hodamo po ovoj zemlji, našoj domovini za koju su dali svoj život“, poručio je brigadir Rašić

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je na groblju Mirogoj položio vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli i središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik je izrazio žaljenje što zbog zdravstvenih razloga ne može sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru . Dodao je kako je zajedno s prijateljima i dijelom branitelja koji zbog raznih razloga nisu išli u Vukovar došao na Mirogoj odati počast herojima tog grada.

„Danas je trenutak da se istinskim herojima Vukovara naklonimo do poda. Neka je svim tim herojima, svim poginulim i nestalim braniteljima te svim braniteljima koji su branili i obranili hrvatsku domovinu, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, vječni pokoj i mir“, rekao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da su Spomen dom na Ovčari te filmski festival Božić u Vukovaru samo mali znak pažnje Zagreba prema Vukovaru koji je obranio Hrvatsku.

„Mi kao hrvatski branitelji i kao branitelji Vukovara sinoć smo nazočili svečanoj komemoraciji u Ulici grada Vukovara između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Gradske uprave poglavarstva. Na prijedlog gradonačelnika Bandića odlučili smo danas na Mirogoju odati počast svim poginulim, preminulim, nestalim hrvatskim braniteljima i drugim žrtvama koje su položile svoj život na oltar domovine za vrijeme obrambenog Domovinskog rata, a koje počivaju na groblju Mirogoj. Danas nismo Vukovaru, ali ćemo nastojati biti sutra u Borovom naselju, Ovčari, Veleprometu i drugim mjestima, gdje su stradali heroji Vukovara”, istaknuo je Ivan Rašić, brigadir Hrvatske vojske u miru. Dodao je kako Dan sjećanja na žrtvu Vukovara za hrvatske branitelje znači dan kad se prisjećaju svojih suboraca i prijatelja koji su živote položili u obrani domovine, u obrani grada heroja – Vukovara.

 „To je dan tuge, ali i dan pijeteta, dan radosti, dan kad se moramo prisjećati svih njih sve dok hodamo po ovoj zemlji, našoj domovini za koju su dali svoj život“, poručio je brigadir Rašić.

Dan ranije, u subotu, u okviru prigodnog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar, gradonačelnik Milan Bandić zapalio je svijeću u spomen na žrtve kod križanja Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.

Svečani program održan je na travnatoj površini između Gradske uprave i KD Vatroslava Lisinskog gdje su zapaljeni lampaši u obliku imena grada Vukovara te križa, s velikom svijećom u sredini.

Tradicionalno, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i još 48 udruga i klubova hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni