Bandić: Muzej automobila Ferdinand Budicki ostaje

Bandić: Muzej automobila Ferdinand Budicki ostaje

Ministrica obrazovanja poslala pismo podrške Muzeju automobila Ferdinand Budicki

S obzirom da je Muzeju automobila Ferdinand Budicki prijetilo zatvaranje, o čemu smo već ranije pisali, njegov voditelj Valentino Valjak odlučio je na mnoge adrese poslati zahtjev za pismom podrške,  a ovih dana podrška je stigla iz jedne važne i ugledne institucije. Naime, na adresu Muzeja pred dva tjedna stiglo je pismo podrške iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. U pismu koje potpisuje resorna ministrica prof. dr. Blaženka Divjak, a koje je danas objavljeno na Facebook stranici Muzeja, navodi se da je iz priložene dokumentacije vidljivo kako spomenuti muzej »uspješno radi na približavanju umjetnosti i kulture najširem krugu korisnika, posebno učenicima i mladima te učiteljima i nastavnicima što smatramo značajnim korakom u popularizaciji automobilske kulture…«

Naglašava se kako je posebno koristan radionički dio jer je usmjeren na razvijanje i usvajanje vještina i iskustva koje učenici i nastavnici mogu primijeniti u neposrednom radu s djecom i mladima.

Ministrica posebno ističe da Muzej njeguje inkluzivni pristup prema socijalno ugroženima, ali i osobama sa invaliditetom te navodi da Ministarstvo podržava svaku inicijativu i akciju koja unapređuje život djece i mladih.

Pismo ministrice obrazovanja

Informaciju o pismu podrške Valentino Valjak je objavio tek sada zbog izbivanja iz Zagreba. No, ako je za suditi po njegovim riječima, Muzej ipak ima budućnost. »Gradonačelnik Milan Bandić mi je rekao da Muzej ostaje, ali mi je ujedno poručio i da sam neodgovoran«, navodi Valjak.

Podsjećamo kako je spomenuti muzej već više od godinu dana bez financijske pomoći Grada, ali i države, nakon što nisu prošli na natječajima Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Iz Ministarstva kulture su nam objasnili kako je jedan od glavnih razloga što im se ne odobravaju subvencije taj što udruga građana koja upravlja tom ustanovom – »Old timer club Ferdinand Budicki« – koristi naziv Muzej automobilizma, iako nije registriran za obavljanje muzejske djelatnosti, sukladno Zakonu o muzejima.

Zbog izostanka pomoći, Muzej je zapao u financijske poteškoće pa smo Valjka smo upitali kada će i kako će se nastaviti borba sa sustavom, na što nam je odgovorio da će se »borba sigurno nastaviti, već najesen«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni