Bandić: Moramo urediti grad po mjeri čovjeka za narednih 200 godina

Bandić: Moramo urediti grad po mjeri čovjeka za narednih 200 godina

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je u srijedu obišao lokacije na kojima se dijeli građevinski materijal građanima kojima je potrebna pomoć za sanaciju oštećenja nakon potresa.

Nakon što se uvjerio kako se odvija podjela građevinskog materijala u gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak koja je organizirana na igralištu VII. i XVI. gimnazije u Križanićevoj zahvalio se Službi za mjesnu samoupravu, predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora te Uredu za javnu nabavu na uspješno odrađenom poslu.

„Do zareza smo koristili zakonski okvir prirodne nepogode i žurnosti za sve što smo odradili, poštivali Zakon o javnoj nabavi i pomogli ljudima u ovom trenutku koliko možemo. Ovo nije konačno rješenje, ali je palijativno, privremeno rješenje za popravke i ljudima puno znači“, izjavio je Bandić.

Na upit novinara kolika je šteta i što se u Zagrebu napravilo nakon mjesec dana od potresa Bandić je odgovorio da će se za desetak dana biti napravljena procjena statičara za ukupno 19.000 objekata, a do sada ih je procijenjeno oko 12.700.

Nije komentirao ni izjavu ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara koji je rekao da šteta od potresa u Zagrebu iznosi oko 42 milijarde kuna.

„Preozbiljan sam čovjek da bi govorio o procjenama dok ne snimimo ukupno stanje. Više bih se koncentrirao na donošenje Zakona koji je zakonski okvir da uredimo Gornji i Donji grad za narednih 200 godina, po mjeri čovjeka“, istaknuo je gradonačelnik. Dodao je da je Grad Zagreb uz pomoć struke osnovao savjet da se vrši pritisak na resorno ministarstvo da usvoji mišljenje struke.

„Neka svatko odradi svoj dio posla dok se ne donese zakonski okvir u skladu kojeg možemo djelovati, a to znači da uredimo Zagreb statički, estetski i funkcionalno i sigurnosno, da se ljudi mogu vratiti u svoje domove i biti sigurniji nego prije potresa, a o razmjeru šteta, procjenama ima se vremena govoriti“,kazao je Bandić.

Što se tiče kritike oporbe o načinu kako je organizirana podjela građevinskog materijala Bandić je rekao da oporba to čini 20 godina i da uvijek ima svoje ideje. Dodao je kako im zahvaljuje na prijedlozima, a na njemu je da radi posao. „Struka radi svoje, procjenjuje zgrade, a predsjednici mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti, koji imaju legalitet i legitimitet su dužni da kontroliraju i provode transparentno ono što trebaju odraditi, da daju pomoć samo onima kojima je najpotrebnija. Oni to znaju na bazi procjene statičara“, izjavio je Bandić.

Nakon gradske četvrti Donji grad sa suradnicima je obišao gradsku četvrt Gornji grad – Medveščak i Gradsku četvrt Črnomerec, a u popodnevnim satima i gradsku četvrt Podsljeme, odnosno Markuševac i Vidovec.

Ivana Vranješ