Bandić: Jakuševac bi mogao ostati otvoren do 2028. godine

Bandić: Jakuševac bi mogao ostati otvoren do 2028. godine

Gradonačelnik se složio da je stanje ekološke svijesti u Hrvatskoj »na najnižim granama«, no da je ona u Zagrebu ipak viša nego drugdje, ali je i to još uvijek nedostatno

Prijedlog o dopunama Odluke o javnoj usluzi prikupljanja mješovitog komunalnog otpada, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada najvažnija je od ukupno 27 točaka današnje sjednice Gradske skupštine pa su gradski zastupnici najveći dio aktualnog sata upravo posvetili toj temi.

Tako je gradonačelnik Milan Bandić najavio da se odlagalište otpada Jakuševac ne mora zatvoriti do 2018. godine kako je to rekao potpredsjednik Skupštine , SDP-ovac Davor Bernardić, već da bi se otpad na Jakuševcu mogao odlagati do 2024., odnosno 2028. godine.

Bernardić je ustvrdio kako je zatvaranje Jakuševca do 2018. godine bilo dogovoreno tijekom pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, ali je Bandić to demantirao. »Krivo ste informirani. Informirajte se prije nego što iznosite nekakve podatke. Možete navratiti i do mene«, poručio je gradonačelnik. »Trebaju se zatvoriti neusklađena odlagališta, a Jakuševac je usklađeno odlagalište«, dodao je.

Gradski zastupnik Dominik Etlinger (SDP) ustvrdio je kako je Zagreb na samom začelju EU-a po odvojenom prikupljanju otpada. Naveo je podatak da se u Zagrebu odvaja tek 1 posto otpada, odnosno pet kilograma po glavi stanovnika te je po tome susjedna Ljubljana (u kojoj se odvaja 60 posto otpada) 35 puta bolja od Zagreba.

»Zašto pljujete po sebi?«

»Devet godina smo radili po tom pitanju zajedno, zašto pljujete po sebi?«, Odvratio je Bandić i poručio Etlingeru kako je mogao reći da je situacija sada u zadnjih sedam godina lošija (nakon što je Bandić isključen iz SDP-a op.a.). »Jeste li to pročitali u Deutsche Welleu? Novinar se sjetio i napisao, vi se ulovili na to i udri po meni… Otkad je tata otišao, ne štimaju stvari…«, kazao je Bandić, na što mu Etlinger odvraća kako se ne radi o novinskom izvještaju već o radi o izvještaju Europske komisije te mu je uručio kopiju.

Milan Bandić je ustvrdio kako ti podatci ne stoje. »Pisani odgovor će dobiti svi, a ne samo vi jer vama nema pomoći«, napomenuo je Bandić. te da će dobiti pisani odgovor. Ipak, gradonačelnik se složio da je stanje ekološke svijesti u Hrvatskoj »na najnižim granama«, no da je ona u Zagrebu ipak viša nego drugdje, ali je i to još uvijek nedostatno. Ocijenio je kako je zadaća svih da se radi na podizanju svijesti i ukazivanju na potrebu da se otpad prikuplja odvojeno.

Kozari putevi kao Manhattan

Gradski zastupnik Dan Špicer (SDP) je na projektoru pokazao fotografije rupa na cesti i nedovršenog asfalta u Kozari putevima. Zanimalo ga je kada će radovi tamo biti dovršeni, a gradonačelnik mu je odvratio kako tamo nije bilo ni struje ni vode prije 15 godina. »To je danas Manhattan u odnosu na prije 15 godina. Nemojte biti zločesti«, odgovorio je Bandić i dodao da će radovi završiti čim stane kiša. Prema njegovim riječima veći je problem što Kozari putevi nemaju svoju mjesnu samoupravu, školu ni vrtić, a radove na dovršetku asfaltiranja obećao je završiti do 1. svibnja.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ukazao je na prometne gužve u vrijeme »špice« na Vukovarskoj kod izlaza s parkirališta u Paromlinskoj ulici. Zanimalo ga je je li rađena kakva prometna studija kako bi se riješio ili ublažio taj problem s obzirom da se vozila s tog parkiraklišta teško uključuju na prometnu Vukovarsku.

Gradonačelnik je naveo da se razmatraju dva prijedloga. Prvi je da u »špicama« na toj lokaciji bude prometni policajac koji će zaustavljati promet na Vukovarskoj i povremeno propuštati vozila s parkinga. Drugi je da se probije izlaz na cestu gdje ZET-ovi autobusi idu na terminal.

Gradonačelnik je podržao prijedlog HDZ-ove zastupnice Margarete Mađerić da se Zagreb uključi u obnovu gornjeg dijela svetište Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici, koja ima 12.000 župljana.

Na samom početku s dnevnog reda sjednice povučen je prijedlog o smjeni ravnatelja Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija Nikole Pavlovića te donošenje plana rada antikorupcijskog vijeća.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni