Bandić i Ostojić na sučeljavanju u drugom krugu

Bandić i Ostojić na sučeljavanju u drugom krugu

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Milan Bandić je osvojio je 142.646 ili 47,30 % glasova, a Rajko Ostojić iza kojeg stoji koalicija SDP-HNS-HSU i tri stranke „zelenih“ –  68.475, odnosno  22,71 % glasova . Na trećem mjestu zatekao se Vladimir Ferdelji (17, 33 %), iza kojeg slijede Margareta Mađerić (5,41 %) te Tatjana Holjevac (2,04 %)

Na listi za zastupnička mjesta u Gradskoj skupštini najviše je glasova osvojila kandidacijska lista kojoj je nositelj bio Davor Bernardić – 25,24 %. No s vrlo malom razlikom slijedi ga kandidacijska lista Milana Bandića s 24, 36 % glasova

Bandić: „Mi smo pobijedili!“

Ostojić: „Izađite na izbore u što većem broju!“

Kandidati za gradonačelnika Zagreba Milan Bandić  (nezavisni) i SDP-ov ministar zdravlja Rajko Ostojić morat će još jednom odmjeriti snage u drugom krugu izbora, koji će se održati za dva tjedna – 2. lipnja. Prema privremenim neslužbenim podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), nezavisni kandidat za gradonačelnika Milan Bandić je osvojio je 142.646 ili 47,30 % glasova, a Rajko Ostojić iza kojeg stoji koalicija SDP-HNS-HSU i tri stranke „zelenih“ –  68.475, odnosno  22,71 % glasova . Na trećem mjestu zatekao se Vladimir Ferdelji (17, 33 %), iza kojeg slijede Margareta Mađerić (5,41 %) te Tatjana Holjevac (2,04 %).

Od 682.204 birača na biračkim mjestima koje se odnose na Grad Zagreb, glasovanju je pristupilo 301. 549 odnosno 44,20 %.

anketaAnketa koju smo pak proveli na našem portalu, na uzorku od 565 sudionika, također je predvidjela Bandićevu pobjedu, samo sa slabijim rezultatom, dok se prema ovim rezultatima na drugo mjesto plasirao Vladimir Ferdelji. Još jedna razlika je što je po našoj anketi kandidat Hrvatski laburista Branko Vukšić ostvario bolji rezultat od HDZ-ove protukandidatkinje Margarete Mađerić.

Nakon objave neslužbenih rezultata Milan Bandić je proglasio je izbornu pobjedu. „Mi smo pobijedili, ali ta pobjeda znači odgovornost. Ovo je početak jednog novog puta koji se neće zaustaviti u Zagrebu“ bila je prva izjava još uvijek aktualnog gradonačelnika Milana Bandića. U svojoj izjavio zahvalio je građanima i građankama, kao i medijima. Protukandidat Rajo Ostojić ocijenio je „kako je očito da je Zagreb podijeljen“ i da ima onih koji su zadovoljni dosadašnjim upravljanjem gradom, ali o onih koji ga smatraju stihijskim. Izrazio je optimizam u borbi za budućnost grada u drugom krugu lokalnih izbora koji će se održati 2. lipnja, te pozvao građane da izborima se odazovu u što većem broju.

Na listi za zastupnička mjesta u Gradskoj skupštini najviše je glasova osvojila kandidacijska lista kojoj je nositelj bio nesuđeni  kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Bernardić – 25,24 %. No s vrlo malom razlikom slijedi ga kandidacijska lista Milana Bandića s 24, 36 % glasova. Podaci DIP-a govore da kandidacijska lista HDZ-HSP AS-BUZ-ZS-ZDS-HDS s Andrijom Mikulićem kao nositeljem ima 14, 72 posto, a uz njih za ulazak u Gradsku skupštinu dovoljno imaju još i lista nositelja Vladimira Ferdeljija na kojoj su HSLS, HSS, Zelena lista i DSU, a koja ima 11,14 % glasova.

Na 7. mjesto plasirao se Ante Zvonimir Golem (0,77 %), a posljednje 8. je zauzeo Siniša Šukunda  (HSP– ABH-VH) – 0,51 %).

Vrlo blizu ulasku u Skupštinu (blizu potrebnih 5 %), prema rezultatima od 20. svibnja u 11 sati, imali su  Hrvatski laburisti – Stranka rada (4,82 %) s nositeljem Brankom Vukšićem. Ovakav rasplet Vukšić je ocijenio neuspjehom te je odlučio podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika  Hrvatskih laburista.

„Iako su korijeni neuspjeha Hrvatskih laburista u Zagrebu mnogo dublji i kompleksniji od moći i utjecaja jednog makar i visoko pozicioniranog člana stranke, osjećam odgovornost za loše rezultate na lokalnim izborima. Zato dajem ostavku na funkciju potpredsjednika Stranke. Tim činom automatski prestajem biti član Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista – Stranke rada“, priopćio Branko Vukšić.

Oko 3,7 % dobila je lista Za grad Ive Kvakić, a nešto više od 3 % osvojili su Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku Krešimira Miletića i Zagrebačka nezavisna lista Tatjane Holjevac.

Milanović: Građani su negdje birali najgore od najgoreg

„Čestitam svima koji su pobijedili u prvome krugu, a ostalima želim uspjeh u drugom krugu lokalnih izbora. U pojedinim gradovima SDP je i dalje vodeća stranka, ali nekim rezultatima ne mogu biti zadovoljan – poglavito u Zagrebu“, izjavio je danas  na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Dodao je da je situacija na lokalnoj razini više manje ista, iako su – kako je rekao – u nekim sredinama građani birali „najgore od najgorega“.

„Ja sam kriv za sve, a odgovoran s drugima“, rekao je Milanović. Kazao je kako se nije skrivao ni na europskim izborima, kao predsjednik jedne druge stranke koji se nije ni pojavljivao u kampanji.

Komentirajući situaciju u Zagrebu kazao je da su očekivanja SDP-a bila veća. „Ono što se u Zagrebu događa je to da grad vodi klijentelistička ekipa koja ne vodi grad u europskom duhu“, rekao je podsjetivši kako se zna zašto je Milan Bandić izbačen iz SDP-a. Ponovio je kako od svojih uvjerenja neće odustati. Izrazio je potporu Rajku Ostojiću kao obrazovanijem i ‘čistijem’ kandidatu.

I Karamarko proglasio pobjedu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je proglasio izbornu pobjedu. „Imamo se čemu radovati, jer mogu reći da smo mi doista pobijedili“, izjavio je Karamarko dodavši da je stranka u osam županija dobila župana u prvom izbornom krugu, da u sedam županija ide u drugi krug, a da HDZ-ove liste za županijske skupštine u odnosu na SDP vode 14 prema sedam. „Tu su i gradovi u kojima nismo imali vlast, a sada vodimo – Vukovar, Đakovo, Slavonski Brod, Požega, Šibenik, Varaždin, Split, gdje imamo ozbiljne kandidate i u drugom krugu sigurno pobjeđujemo“, ustvrdio je Karamarko.

Slavko Linić rezultat u Zagrebu proglasio neuspjehom SDP-a

SDP-ov ministar financija Slavko Linić kazao je kako su prvi neslužbeni izborni rezultati SDP-a u granicama očekivanog te Vladi daju odlučnost u provođenju reformi. Iz prvih rezultata, prema njegovim riječima, vidljivo je da reformski potezi Vlade nisu stranku koštali gradonačelnika, načelnika, župana niti lista. Kazao kako rezultate koje je SDP postigao u Zagrebu ipak smatra neuspjehom. „Pred građanima Zagreba je još uvijek mogućnost da u drugom krugu odluče kako će glasovati“, zaključio je Linić.

Maras i Rađenović: Ostojić ima šanse u drugom krugu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je pak da nije nezadovoljan rezultatima koje je prema izlaznim anketama SDP postigao na današnjim lokalnim izborima, te istaknuo kako vjeruje da Rajko Ostojić ima šanse osvojiti mandat.

„Ako na birališta izađu i oni birači koji nisu izašli u prvom krugu, mislim da postoji mogućnost da Rajko Ostojić postane gradonačelnik grada Zagreba“, kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara u Ostojićevu stožeru u zagrebačkoj Praškoj ulici.

Igor Rađenović, kandidat za dogradonačelnika Zagreba na listi Rajka Ostojića, izjavio je kako prednost aktualnog gradonačelnika Milana Bandića ostvarena na današnjim lokalnim izborima nije nedostižna.

„U drugi krug svakako ulazimo i to s objektivnih nula-nula. Bandić je u ovome krugu ostvario zaista veliku prednost, no ona nije nedostižna“, poručio je. Dodao je kaku u SDP-u računaju na velik dio birača koji je ostao kod kuće a i na one koji su svoj glas dali nekom drugom kandidatu. „Sve to može dati 50 plus jedan za Rajka Ostojića“, ocijenio je Rađenović.

Boris Jagačić / Hina

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni